DEN HELDER - Het festival der zeeën, het European Maritime Day (EMD)-congres, is een jaarlijks terugkerend tweedaagse bijeenkomst voor de maritieme sector. Vanwege COVID-19 wordt de editie van 2021 een hybride evenement. Dat betekent dat men ongeacht waar men zich bevindt gewoon kan deelnemen en niets hoeft te missen. Naast de hybride streamingssessies kan men ook meedoen aan workshops, interviews volgen en een virtuele tour maken over de congreslocatie en over andere locaties in en rond Den Helder en in de regio. Dit gebeurt via EMDtv, een videokanaal dat speciaal voor deze hybride bijeenkomst is ontwikkeld.


Ondanks dat er niet zoals bij eerdere edities op de gebruikelijke manier genetwerkt kan worden, zijn er voor de deelnemers voldoende mogelijkheden om bij te praten met vakgenoten, ervaringen en meningen uit te wisselen, successen te presenteren en meer te weten te komen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van maritiem beleid.

Tijdens het EMD congres ontmoeten de ‘leiders van de zee’ uit heel Europa elkaar. De EMD richt zich op professionals uit het bedrijfsleven, overheden en overheidsinstellingen, niet-gouvermentele organisaties (ngo’s) en de wetenschap die actief zijn in, op of om de zee, ook wel de ‘blauwe economie’ genoemd.

Het congres biedt een interactieve ervaring en mogelijkheden om zich te laten informeren over de alles wat met de zeeën en oceanen te maken heeft. Op dit congres zullen vele topsprekers het podium betreden en zijn er meerdere fysieke en virtuele vergadersessies (zogenaamde break-out sessies) en projectsessies, georganiseerd door belanghebbenden uit de industrie en afdelingen van de Europese Commissie. Daarnaast vinden er talloze zakelijke contacten tussen bedrijven plaats.

Het voorlopige programma met beleidssessies en workshops over vijftien maritieme thema’s, die door diverse spelers uit de maritieme wereld worden gegeven, staat binnenkort op de website van de European Maritime Day

De organisatie van de European Maritime Day 2021 is in handen van de Europese Commissie, de gemeente Den Helder, de Provincie Noord-Holland en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Sinds 2008 vindt de EMD plaats en trekt doorgaans zo’n 1.000 deelnemers. Volgend jaar wordt de EMD gehouden in Ravenna (Italië), in 2023 in Brest (Frankrijk) en in 2024 in Svendborg (Denemarken).