HUISDUINEN - Wethouder Petra Bais heeft donderdag het sterrenkindjesveld en de tweede gedenkboom geopend op de Algemene Begraafplaats in Huisduinen. In de gedenkboog op het veld is de eerste ster opgehangen voor sterrenkindje Joe. Daarna kreeg de stalen gedenkboom zijn eerste blaadjes, ter nagedachtenis aan gemeentemedewerkers die in de afgelopen twee jaar zijn overleden. Op de ster en de gedenkblaadjes staan de namen en geboorte- en sterfdata van de overledenen.


Het veld voor sterrenkindjes is nieuw. In oktober schaarde de gemeenteraad zich achter het voorstel om voor sterrenkindjes een speciaal veld in te richten. Met de mogelijkheid er hun kindje te begraven of te gedenken met een sterretje in een speciale boog. Sterrenkindjes zijn kinderen die in de eerste 24 weken van de zwangerschap levenloos ter wereld komen, of in die eerste 24 weken levend geboren worden maar minder dan een dag blijven leven.

Mooi en waardevol
Wethouder Bais vindt het belangrijk dat het sterrenkindjesveld er gekomen is: “Het is mooi en waardevol dat mensen die hun kindje veel te vroeg verliezen er nu ook voor kunnen kiezen het op deze bijzondere plek te begraven of te herdenken.”

Bijzondere manier van gedenken
Tot de komst van een tweede gedenkboom is besloten, omdat de eerste al kort na plaatsing in mei 2021 vol zat. De 450 beschikbare gedenkblaadjes waren snel vergeven. Er bleek veel behoefte te zijn om overleden dierbaren op deze bijzondere manier te gedenken. De gedenkboom is gemaakt van cortenstaal, dat na verloop van tijd bruin kleurt. Net als een echte boom. De blaadjes blijven zilverkleurig. Ditzelfde geldt voor de gedenkboog: de boog wordt bruin, de sterretjes blijven zilverkleurig.

Meer informatie
Op www.denhelder.nl/sterrenkindjes staat meer informatie over het begraven van sterrenkindjes op de Algemene Begraafplaats en over het aanvragen van een gedenkplaatje voor in de boog. Informatie over de gedenkboom is te vinden op www.denhelder.nl/gedenkboom.