DEN HELDER - Het aantal tropische dagen in Nederland is sterk toegenomen. Bent u op zoek naar verkoeling, maak dan van uw eigen tuin een fijne groene plek. Want tuinen met veel groen en schaduw zijn soms wel 5°C koeler dan een tuin vol tegels. In gevoelstemperatuur scheelt dit zelfs nog meer.

Zes tips:

  1. Haal overbodige stenen uit de tuin en vervang ze door planten die de bodem bedekken en heesters. Vakken met vaste planten en een gazon nemen de warmte veel minder op en laten deze ook makkelijker los. (Vergeet niet de verwijderde tegels door te geven aan de organisatie van het NK Tegelwippen: www.nk-tegelwippen.nl.)
  2. Voor iedere tuin is wel een geschikte boom te vinden. In de zomer is het prettig om te zitten in de koele schaduw van een boom. Niet alleen voor u, maar ook voor veel soorten vogels.
  3. Laat planten tegen de gevel op groeien of zet vetplanten op het dak. Dit houdt de warmte buiten, koelt de lucht en neemt regenwater op.
  4. Maak van uw schutting een groene erfafscheiding. Weer een stukje verkoeling en het zorgt voor veel leven in de tuin: met schuilplaatsen en voedsel voor allerlei vogels, insecten en kleine zoogdieren.
  5. Leg een watertuin aan. Het zorgt dat het regenwater ergens heen kan en bewegend water verkoelt. In ondiep water kunnen vogels drinken en baden. Daar knappen ze weer van op.
  6. Gebruik bij voorkeur geen airco. Deze zorgt voor nog meer hitte in de straat en is slecht voor het klimaat en uw energierekening: een week de airco aan staat gelijk aan een jaar koelkastgebruik.

Op deze manier kunt u in eigen tuin genieten van een koele plek in de zomer. Bijkomend voordeel is dat u de leefomgeving van veel soorten vogels, insecten en andere dieren vergroot. Een win-winsituatie dus.

Een tuin met veel groen en schaduw kan wel 5 graden koeler zijn dan een betegelde tuin. Uw tuin wordt koeler als er minder stenen liggen.