DEN HELDER - Handhavers van de gemeente hebben afgelopen vrijdag (27 juli) diverse waarschuwingen en boetes uitgedeeld aan overtreders van het rookverbod dat momenteel geldt in de Helderse natuurgebieden. Hoewel het risico op natuurbranden vanwege de droogte erg groot is, bleken er toch mensen te zijn die daar rookten of de aantrekkingskracht van een kampvuur niet konden weerstaan.

De handhavers controleerden samen met een boswater van Landschap Noord-Holland op het strand, in de duinen en in het bos De Donkere Duinen, onder meer op de naleving van het rookverbod. Meerdere recreanten bleken in die gebieden te roken of waren van plan een vuur te stoken, zoals de groep die met hout richting het strand liep. Anderen doofden hun vuur toen ze zagen dat er werd gecontroleerd. De meesten kwamen er vanaf met een waarschuwing. De vier minderjarigen jongeren die op strandslag Duinoord - een paar meter van het duin - vuur aanmaakten met een fles wasbenzine kwamen daar echter niet mee weg. Zij gingen op de bon vanwege de zeer gevaarlijke situatie die zij veroorzaakten, voor henzelf én voor omstanders. De handhavers hebben hun ouders geïnformeerd. Hen is de keuze voor een HALT-traject voor de daders voorgelegd. Drie ouders kozen hiervoor. De andere betalen de boete van 280 euro.

Discussies
Een van de handhavers over de situatie: ”Het is onbegrijpelijk hoeveel risico mensen nemen om een gezellige avond op het strand te hebben. Degenen die wij spraken vonden dat een kampvuur gewoon moest kunnen en gingen hierover ook nog een discussie met ons aan. Dit terwijl er de dag ervoor nog branden waren”. Het rookverbod geldt in ieder geval tot eind volgende maand. Er wordt regelmatig gecontroleerd op de naleving.