DEN HELDER - Komende vrijdag is de start van het Weekend van de begraafplaats. Inwoners kunnen dan kennis maken met alle aspecten van begraven en begraafplaatsen in Nederland. Ook de Algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Huisduinen is geopend.


‘Een plek vol verhalen’: dat is het thema van het landelijk weekend van de begraafplaats. En dat past bijzonder goed bij de historische gedenktuin die de Algemene begraafplaats in Den Helder sinds kort rijk is.


Onthulling gedenktuin Dit is een mooi gezamenlijk initiatief van de Stichting Historische Grafmonumenten en team Wijkbeheer van de gemeente Den Helder en met bevlogen ondersteuning van Anita van Breugel van Bureau Cultuurhistorie. De opening daarvan vindt ook dit weekend plaats. De onthulling van de gedenktuin vindt plaats op zaterdag 25 mei om 15.00 uur, inloop vanaf 14.45 uur in de aula, Kerkhoflaan 4 Den Helder. U bent van harte welkom.

Programma:


Vrijdag 24 mei, 14.00 uur

Rondleiding over het historische deel en de Joodse begraafplaats door Jack Ambriola van de Helderse Historische Vereniging.


Zaterdag 25 mei, 15.00 uur

Opening historische gedenktuin.


Zaterdag 25 en zondag 26 mei
· 11.00 tot 16.00 uur:
expositie van de Stichting Afgestoft in het Drenkelingenhuisje over de begraafplaats van weleer en een doorlopende beamerpresentatie van Anna Clasiena Leijer.
·vanaf 14.00 uur: rondleiding langs de gedenktekens uit de V.O.C. tijd, het Monument van de Koninklijke Marine en de historische gedenktuin.


De week van de begraafplaats is een initiatief van de ASCE, de Association of Significant Cemeteries in Europe. Bij deze organisatie zijn 179 begraafplaatsen uit 122 Europese landen aangesloten. De ASCE heeft als doel om de Europese begraafplaatsen onder de aandacht te brengen als onderdeel van ons erfgoed.


Kijk voor meer informatie/tijden op www.weekendvandebegraafplaats.nl