DEN HELDER - Door kleine molenwieken in beweging te brengen, heeft wethouder Petra Bais donderdag het startsein gegeven voor nieuwbouwproject Molenwerf in Den Helder. Op het Vinkenterrein komen 34 duurzame woningen én een replica van de houtzaagmolen die er vroeger stond. Het bouwplan is ontwikkeld door Woningstichting/ Helder Vastgoed BV in samenwerking met de gemeente.


Een bijzonder project vindt wethouder Wonen Bais: “Ik vind het mooi dat de stedelijke vernieuwing niet beperkt blijft tot het centrum, maar ook in een aangrenzende wijk wordt doorgevoerd. En hoe! Door de molen en architectuur doet het historisch aan, terwijl de huizen en het terrein zo worden aangelegd dat ze klaar zijn voor de toekomst. Ook is er veel ruimte voor groen.”

Gevarieerd aanbod woningen

Van de nieuw te bouwen huizen zijn er 16 voor de verkoop en 18 voor de verhuur, zowel midden- als sociale huur. “Dit gevarieerde aanbod draagt bij aan doorstroming op de woningmarkt”, zegt Robbert Waltmann, directeur Woningstichting. “Middenhuur voorziet in een vraag van mensen die flexibel willen blijven en daarom (nog) niet willen kopen óf die zowel voor koop- als sociale huurwoningen niet in aanmerking komen.” Behalve woningen en de molen wordt ook een aantal garageboxen gebouwd en komt er meer parkeerruimte.

Geschiedenis

De naam Molenwerf voor dit nieuwbouwproject komt niet uit de lucht vallen. Op het terrein stond in de 19e eeuw houtzaagmolen ‘De Goede Verwachting’, die bij houthandel Vinken hoorde.

Nu, nadat het Vinkenterrein jarenlang braak heeft gelegen, keert (een replica van) de molen terug omringd door woningen. Het Helderse architectenbureau Kapitein Jacobs Kapitein tekende het unieke ontwerp van Molenwerf.