DEN HELDER - Voor het project ‘Bevrijd de Bomen: tegels eruit, groen erin’ heeft wethouder Petra Bais maandag de eerste tegel uit de grond gehaald. Ze ‘bevrijdde’ daarmee de eerste van in totaal 48 bomen die tussen stoeptegels staan en meer ruimte krijgen. De bomen zijn door bewoners aangemeld via het platform ingesprek.denhelder.nl.

Door tegels te vervangen door vaste planten krijgen de bomen meer ruimte, kan regenwater beter de grond in zakken en biedt het leefruimte aan vogels, bijen en vlinders. “Ook ziet de straat er natuurlijk aantrekkelijker uit met meer groen”, zegt wethouder Bais, die blij is met de aanmeldingen door bewoners. “Zo maken we samen onze gemeente een beetje mooier en is het nog prettiger wonen hier.”

De eerste bevrijde boom staat op de hoek van de Waddenzeestraat en de Marsdiepstraat. Ook op diverse andere locaties in de gemeente krijgen bomen meer ruimte. De tegels die weggehaald worden, gebruikt de gemeente opnieuw om op andere plekken kapotte tegels te vervangen.

Het geld voor dit project is door de gemeenteraad beschikbaar gesteld om de openbare ruimte versneld groener te maken.