DEN HELDER - Komende zaterdag 19 september is het World Cleanup Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar gaan in ruim 180 landen inwoners aan de slag met een schoonmaakbeurt. Voelt u zich aangesproken om mee te doen? Ga gewoon aan de gang in uw eigen buurt of straat.Veel heeft u niet nodig: met vuilniszak, handschoenen en bezem kunt u al heel wat doen. Maak het gezelliger door andere straatbewoners te vragen om mee te doen. Dat schiet ook lekker op!

Op verschillende plekken in onze gemeente gaan groepen inwoners/kinderen op pad om zwerfvuil op te ruimen. Zo gaat in De Schooten bijvoorbeeld een groep van vijftig inwoners samen aan de slag in hun wijk.Ingezameld zwerfafval kunt u op drie manieren kwijt: in ondergrondse verzamelcontainers als die in de buurt aanwezig zijn, bij het afvalbrengstation aan de Schootenweg en bij het team Wijkbeheer aan de Ambachtsweg 25 (op maandag 21 september tussen 07.00 en 16.30 uur).

Gratis zwerfafvalpakket voor opruimers
Wie zich (ook) op andere momenten in wil zetten tegen het zwerfafval kan er voor kiezen om ‘zwerfafval-ambassadeur’ te worden. Meld u dan aan bij de Helderse Vallei. Daar ontvangt u gratis een zwerfafvalpakket met onder andere handschoenen, een afvalgrijper en een rol vuilniszakken van Nederland Schoon. Misschien is het zelfs nog mogelijk om komende zaterdag al met zo’n pakket aan de slag te gaan.

U kunt op twee manieren aan de slag en in beide gevallen kunt u een gratis zwerfafvalpakket aanvragen. U kunt ervoor kiezen om als gewone deelnemer afval te rapen op een moment dat u het beste uitkomt óf u wordt ambassadeur. Dan gaat u ook rapporteren over dit afval op social media. De Helderse Vallei deelt uw posts dan weer. Doel van het ambassadeurschap is natuurlijk het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil. Maar ook is het belangrijk om meer informatie te krijgen over het soort afval dat op straat en in de natuur ligt en de herkomst ervan. Dat helpt bij het vinden van structurele oplossingen.

Doet u mee? Jong en oud zijn welkom om deel te nemen. Er zijn twintig zwerfafval pakketten beschikbaar. Via de website van de Helderse vallei kunt u zich aanmelden.

De zwerfafvalpakketten worden mogelijk gemaakt door de zwerfafvalvergoeding die de gemeente Den Helder.van Nederland Schoon krijgt.