DEN HELDER - De organisatie Tall Ships Races International Ltd., onderdeel van de Sail Training International (STI) organisatie, maakt op 11 mei a.s. vier van de vijf havens van de Tall Ships Races 2023 formeel bekend. De races zullen in 2023 in Noordwest-Europa gehouden worden. Dat Den Helder starthaven in 2023 zal worden voor deze jaarlijks terugkerende races, was al bekend. De opvolgende gasthavens in 2023 zijn Hartlepool (Verenigd Koninkrijk), Fredrikstad (Noorwegen) en Lerwick (op de Shetlands-eilanden van het Verenigd Koninkrijk). Tenslotte is de STI nog op zoek naar een vijfde en laatste haven in Noordwest-Europa om de races te kunnen afsluiten.


De Stichting SAIL Den Helder is blij met de duidelijkheid die nu door de STI wordt gegeven voor het zeilprogramma in 2023. Zij kijkt uit naar een goede samenwerking met deze havens om het hele programma van de races vorm te kunnen gaan geven. Bekendmaking van het programma is eveneens van groot belang voor de vloot van grote zeilschepen, die in deze tijd sterke behoefte heeft aan perspectief. Ook voor ondersteunende organisaties is dit perspectief zeer belangrijk.


SAIL Den Helder en de STI hebben beide als belangrijkste doelstelling om jongeren in de leeftijdsgroep van 15 tot 25 jaar actief te betrekken bij dit grootse zeilevenement, aan boord van de zeilschepen of in de organisatie van SAIL Den Helder aan de wal. Zo moedigt de Stichting SAIL Den Helder jongeren aan om als trainee mee te varen met deze grote schepen. Meevaren als trainee biedt een unieke levenservaring om in hecht teamverband aan boord samen te werken in een internationale setting. Stichting SAIL Den Helder heeft hiertoe de organisatie Windseeker als partner. Ieder jaar, ook dit jaar ondanks de beperkingen door Corona, kunnen jongeren zich via Windseeker voor verschillende programma's als trainee aanmelden. Zie voor mogelijkheden de website www.saildenhelder.nl met de link naar Windseeker.


SAIL Den Helder zal plaats vinden van 29 juni tot/met 2 juli 2023, parallel en in coördinatie met de Marinedagen bij de Koninklijke Marine, in de Noordkop van Noord-Holland. De gemeentes Den Helder, Hollands Kroon en Texel ondersteunen dit groots evenement in Den Helder en met voorprogramma's in de overige havens van deze drie gemeentes. Iedereen die SAIL Den Helder een warm hart toedraagt of de uitdaging aan wil gaan zo'n mega-evenement te helpen organiseren, kan zich via de website aanmelden als vrijwilliger.