DEN HELDER – Knap voor een dik meisje. Is de titel van het boek dat Tatjana Almuli schreef. Ze is haar hele leven al dik. En krijgt dus al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Haar verhaal is te horen op de bijeenkomst Kind naar Gezonder Gewicht, woensdag 11 mei in ’t Wijkhuis Nieuw Den Helder. Iedereen die met kinderen en jongeren werkt, kan zich aanmelden. Om samen te kijken hoe organisaties de aanpak succesvol in kunnen zetten.

Tatjana Almuli is te gast op deze bijeenkomst: “Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig mij te vertellen dat dik zijn iets slechts is en dat ik daar iets aan moet doen.” Alsof het haar niet al duidelijk genoeg is hoeveel haar extra kilo’s haar hebben gekost. In haar puberteit waren er geen prille liefdes of eerste seksuele ervaringen, geen onbezorgd ontdekken van de wereld. In plaats daarvan waren er pestende klasgenoten, stiekeme vreetbuien en een constante schaamte.

Dun is de norm

Toch valt ze, onder andere door het tv-programma Obese meer dan vijftig kilo af. “Je zou denken dat je daar gelukkig van wordt. Nou, ik niet. En als je dan weer aankomt, krijg je alleen maar meer commentaar.” In haar boek neemt ze zélf de regie in het gesprek over haar lichaam en doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is.
In de bijeenkomst op woensdag 11 mei neemt ze de deelnemers mee in hoe de wereld naar haar kijkt. En zet de do’s en dont’s op een rij.

Oplossing voor lange termijn

Kind naar Gezonder Gewicht wil bij gezinnen met kinderen met overgewicht of obesitas kijken naar een echte oplossing voor de lange termijn. “Omdat er vaak meer problemen spelen bij een gezin zijn er vaak meerdere professionals betrokken. Hiervoor is een goede samenwerking tussen het gezin én deze professionals belangrijk”, weet wethouder jeugd Peter de Vrij van de gemeente Den Helder. “Centraal staat de vraag hoe allerlei organisaties binnen de gemeente de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht succesvol in kunnen zetten.”

Informatie en aanmelden

Het programma begint om 14.30 uur in ’t Wijkhuis Nieuw Den Helder aan de Texelstroomlaan 5. Meer weten over de aanpak en de bijeenkomst? Stuur een mail naar de coördinator Tanja Ites van Team Sportservice: tites@teamsportservice.nl of bel 0223-684726. Inschrijven kan via deze link: https://jouw.teamsportservice.nl/den-helder/activiteiten/volwassenen/kind-naar-gezonder-gewicht-11-05-2022/