DEN HELDER - De hele winter door is het druk met grote groepen vogels op Balgzand, het westelijk deel van het Waddengebied.


Gidsen van Landschap Noord-Holland zullen je tijdens een excursie op zondag 21 januari op de verschillende vogelsoorten wijzen.

Ze vinden er een overvloed aan voedsel als het laag water is. Hun lange poten komen goed van pas in deze natte omgeving. Veel van de vogels die hier leven hebben relatief lange poten en worden daarom aangeduid met de naam 'steltloper'.

Wat kunt je zien?


Welke vogels zijn hier nog, welke gaan nog weg en moeten ze nog flink hun best doen voor het voedsel. Want trekken de bodemdieren met de kou nog verder het zand/slik in? De gidsen weten de antwoorden.

Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie ga je samen met een gids toch een bezoek brengen.
Balgzand/Den Helder poort naar het Werelderfgoed de Waddenzee!

Mocht je nog tijd over hebben, bezoek dan ook de uitkijktoren en het vogelkijkscherm bij Balgzandpolder. Je passeert dat uitkijkpunt onderweg naar 't Kuitje.

Op de fiets!

Er wordt binnendijks gefietst van het Kuitje naar de Kooyhoekschor, waar bij hoog water de meeste vogels zitten. Er zijn leenfietsen bij het vertrekpunt aanwezig! De fietstocht heen en terug is ongeveer 5 kilometer.
Onderweg stop je regelmatig om vogels die in en langs het kanaal zitten of in de Balgzandpolder, te bekijken. Bij het keerpunt ga je de dijk op. Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor.
Het is om 13.25 uur hoog water en veel vogels hebben zich verzameld op deze belangrijke rustplek. Er is een telescoop beschikbaar.
Heb je een verrekijker, neem die dan mee. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder.

Reserveren is verplicht. Het is helaas niet mogelijk om ter plekke aan te sluiten.

Wanneer: zondag 21 januari 2024 van 13:00 tot 15:00 uur

Vertrekpunt: Informatiepunt 't Kuitje; Oostoeverweg 80; 1786 PS Den Helder

Zie voor verdere informatie en reserveren: www.gaatumee.nl