DEN HELDER - Op een behoorlijk hete woensdagmiddag werd in de kantine van HCSC in Den Helder het project SportWerkt afgesloten. Vijftien deelnemers aan dit project hadden zich met volle motivatie ingezet om het project goed af te ronden.

Het doel van Sport Werkt! is om deelnemers lichamelijk en geestelijk fitter te maken en bewust te maken van een gezondere levensstijl. Daarnaast wordt met dit project een stap gezet richting werk, vrijwilligerswerk of een opleiding. Dit gebeurt door het aanbieden van een intensief trainingsprogramma van de duur van zes weken. Deelnemers ontwikkelen sociale vaardigheden, verbeteren hun conditie en doen structuur en ritme op in hun leven. Door het intensieve sporten onder begeleiding van een gecertificeerde trainer krijgen de deelnemers zelfvertrouwen, positieve energie en doorzettingsvermogen.

Pitch
Gedurende het hele traject hebben de deelnemers hun beste beentje voor gezet. Binnen SportWerkt werd, naast het vele sporten, ook gewerkt aan skills die goed van pas komen bij het zoeken naar werk en bij het op eigen benen staan. Er zijn workshop gevolgd op het gebied van het beheren van financiën, solliciteren, jezelf presenteren, gezonde voeding en nog veel meer. Tijdens de afsluiting gaf iedere deelnemer een pitch over zichzelf. Een pitch die potentiele werkgevers kan overtuigen deze deelnemer een kans te geven. Als stagiair, om werkervaring op te doen of misschien in de toekomst wel een betaalde baan.

Ter plekke een match
In de pauze maakte een ondernemer (dhr. Jongbloed van B&B schilderbedrijf) een match met een deelnemer die graag als schilder aan de slag wil gaan. Binnen tien minuten was beklonken dat hij bij het schildersbedrijf als stagiair aan de slag kan gaan om op deze manier de fijne kneepjes van het schildersvak te ervaren. Een prachtig eerste resultaat.

Alle vertrouwen
Nadat iedere deelnemer zijn/haar pitch had gehouden nam wethouder Pieter Kos het woord. Op enthousiaste en positieve wijze zette hij de deelnemers in het zonnetje. “Jullie hebben mooie verhalen verteld, vol ambitie. Met de inzet die jullie hebben getoond, heb ik er alle vertrouwen in dat iedereen uiteindelijk iets zal vinden wat bij hem of haar past.” Als officieel moment van afsluiten ontving iedere deelnemer een certificaat getekend door de wethouder en projectleider Raoul van der Wel van MEE & de Wering. De eerste stappen naar een actiever leven, met misschien uiteindelijk wel betaald werk, zijn door middel van SportWerkt gezet.