SCHAGEN - Woensdag 10 augustus zijn de eerste stappen gezet om vraag en aanbod van respijtzorg (vrije dag of dagen voor mantelzorgers) bijeen te brengen. De eerste respijtzorgpartijen tekenden de intentieverklaring en het Mantelzorgcentrum onthulde de website mantelzorgvrij.nl. Oud-staatssecretaris en voormalig aanjager respijtzorg Clémence Ross-Van Dorp gaf de bijeenkomst kleur en bracht tips voor de aanwezige beleidsmedewerkers mee: “Bouw een vertrouwensband op met de burger, dan blijft er zelfs geld over.”

Pand Raak in Schagen vormde het toneel van de aftrap en mede-eigenaar Lonneke Deutekom praatte het geheel aan elkaar. Zij vroeg mantelzorgers wat respijtzorg voor hen betekent. Mevrouw Blitz zorgt voor haar vader en voor haar betekent respijtzorg vakantie. Mevrouw Blitz: “Wanneer mijn vader naar het Respijthuis in Alkmaar gaat, dan kan mijn moeder op familiebezoek in het zuiden van het land. Ze hoeft niet de hele dag ‘aan’ te staan, en ze weet dat mijn vader in goede handen is.” Uit de zaal kwam een reactie dat niet alle respijtlocaties voor iedereen beschikbaar zijn. Deze mevrouw wilde gebruik maken van ‘t Huis Lioba, maar de gemeente heeft deze respijtvoorziening niet ingekocht. Marianne Weel, respijtcoördinator van het Mantelzorgcentrum reageerde hierop: “Ook wanneer de gemeente de respijtvoorziening niet heeft ingekocht, zijn er mogelijkheden. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.” Mevrouw Nap, ook aan tafel, is respijthulp, zij komt bij de zorgvrager thuis om de taken van de mantelzorger over te nemen. Dan heeft de mantelzorger vrij. Mevrouw Nap: “Als een mantelzorger geen respijtzorg zou kunnen opnemen, dan vereenzamen zij. Mantelzorgers kunnen dan nergens meer naar toe omdat zij thuis moeten blijven voor hun naaste. Bovendien houden ze het zorgen dan niet meer vol.”

Ontschotten
Een van de knelpunten van respijtzorg zijn de financiën. Respijtzorg kan vanuit verschillende ‘potjes’ worden gefinancierd. Vanuit de Wmo (gemeenten), Wlz (Wet langdurige zorg) of zorgverzekering. Voor mantelzorgers is het vaak behoorlijk ingewikkeld en werpt het een drempel op om respijtzorg op te nemen. Het Mantelzorgcentrum helpt hen met het uitzoeken van de financiën, maar het moet makkelijker kunnen, vindt ook Clémence Ross. Mevrouw Ross: “De Nationale Zorgautoriteit is bezig met een plan om chronisch zieken een budget te geven, waaruit alle zorg kan worden geleverd, op basis van de behoefte van de cliënt. De ontschotting van de verschillende loketten als Wmo, Wlz en Zvw (zorgverzekeringswet) en het minder moeilijk maken voor de burger levert ook weer geld op.”

Mantelzorgvrij.nl
Het platform waar alle vraag en aanbod van respijtzorg samenkomt, is de website mantelzorgvrij.nl. De aanwezigen kregen daar woensdag alvast een voorproefje van. Aan de website wordt hard gewerkt om die in november gereed te hebben. De respijtlocaties Warm Thuis, Respijthuis Alkmaar (Zorgcirkel), ’t Huis Lioba, Leeuwenhof en Ten Anker (Aristozorg) tekenden de intentieverklaring om de respijtlocaties beschikbaar te maken voor de website. Via de website dienen mantelzorgers hun verzoek in om vrije tijd in te plannen. Respijtcoördinator bij het Mantelzorgcentrum, Marianne Weel, koppelt vervolgens mantelzorger en respijtvoorziening aan elkaar.

Mantelzorgcentrum
Het Mantelzorgcentrum is hét expertisecentrum voor mantelzorg in Noord-Holland Noord, actief van de gemeente Heiloo tot aan Den Helder. De belangrijkste opdracht is mantelzorgers te ondersteunen zodat zij de zorg kunnen geven en daar zelf gezond bij blijven.