JULIANADORP - ”Het was echt een feestje. Die Mats is zo leuk. We hebben het ontzettend gezellig gehad. Lekker geinen en iedereen vermaken op de balkons. Het ging fantastisch!” Tessa Scholte is laaiend enthousiast na afloop van de Nationale Balkon Beweegdag. Het Ouderenfonds bracht deze dag in het leven nadat in allerlei steden en dorpen eerder al balkongym aangeboden werd. Team Sportservice Den Helder biedt deze vorm van bewegen voor senioren inmiddels een paar weken aan.


Lachende gezichten, draaiende heupen, wuivende handen en zwaaiende armen. Ritmisch op de muziek die de bewegingsconsulenten van Team Sportservice meegebracht hadden, bewogen de senioren in Genua aan de Drooghe Bol in Julianadorp. En Tessa maakte het ze niet makkelijk. Ze gooide er een paar lastige bewegingen in. Het deerde de deelnemers niks. Ze volgden net zo makkelijk alle pasjes die de gymdocent uitgedacht had.

Best soepel in de heupen
Ook Mats Marcker volgde trouw. De rugbyspeler was een van de ambassadeurs van deze eerste Balkon Beweegdag. “Ik ben nog best soepel in de heupen.” Waarop Tessa reageerde: “Had je nu maar voor dans gekozen in plaats van rugby, hè.” De twee vermaakten zich opperbest. En dat had zijn weerslag op alle deelnemers.

Piet trok een sprint
Piet zette de vaart erin tijdens de sportquiz die Mats leidde. “Wat noemen ze de moeder der sporten? Is dat balkongym of atletiek? Wie balkongym denkt loopt naar de linkerkant van de balustrade en wie atletiek denkt gaat naar rechts.” Waarop Piet weer een sprint trok en alle andere balkongymmers achter zich aan delegeerde. Hij mocht zichzelf daarna als winnaar van de quiz beschouwen.

Binnentuin Genua
Tessa Scholte: “Gelukkig had ik ook hulp van mijn collega’s. Zo konden we alle bewoners mee laten doen. Ze konden ons goed volgen.” Het was niet de eerste keer dat Team Sportservice in de binnentuin van Genua stond. “We zijn nu een week of drie bezig met balkongym. Op allerlei plekken in Den Helder en dus ook in Julianadorp. Het is heel dankbaar werk. Ontstaan tijdens corona met als doel ook ouderen een pleziermoment te bezorgen. En ze natuurlijk een beetje in beweging te brengen.”

Bekende sporthelden
De Nationale Balkon Beweegdag is vrijdag 29 mei verzorgd op meer dan 150 locaties, veelal verzorgingshuizen. Meerdere bekende sporthelden hebben hun medewerking verleend, waaronder ‘Nederland in Beweging’-presentatrice Olga Commandeur, oud- tafeltennisster Bettine Vriesekoop en Sjaak Swart.