DEN HELDER - Het hele jaar door is het druk met grote groepen vogels op Balgzand, het westelijk deel van het Waddengebied bij Den Helder. Maar nu is de vraag: komt de vogeltrek al op gang?

Vogels vinden er een overvloed aan voedsel op het Wad als het laag water is. Hun lange poten komen goed van pas in deze natte omgeving.
Veel van de vogels die hier leven hebben relatief lange poten en worden daarom aangeduid met de naam 'steltloper'.

Wat kun je zien?


Welke vogels zijn zondag 18 februari al bij Balgzand gearriveerd en welke kun je zien.
Wanneer grote groepen vogels komen aanvliegen op het wad is dat met het weidse uitzicht vanaf de dijk een prachtig gezicht. Zo'n grote groep biedt ook bescherming tegen de eventuele roofvogels in het gebied.

Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie ga je samen met een gids van Landschap Noord-Holland toch een bezoek brengen aan de Kooyhoekschor.
Bij hoog water (11.56 uur) verzamelen vele vogels zich hier.

Mocht je nog tijd over hebben, bezoek dan ook de uitkijktoren en het vogelkijkscherm bij Balgzandpolder. Je passeert dat uitkijkpunt onderweg naar 't Kuitje.

Op de fiets!

Er wordt binnendijks gefietst van het Kuitje naar de Kooyhoekschor, waar bij hoog water de meeste vogels zitten. Er zijn leenfietsen bij het vertrekpunt aanwezig! De fietstocht heen en terug is ongeveer 5 kilometer.

Onderweg stop je regelmatig om vogels die in en langs het kanaal zitten of in de Balgzandpolder, te bekijken. Bij het keerpunt ga je de dijk op. Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor.

Het is om 11.56 uur hoog water en veel vogels hebben zich verzameld op deze belangrijke rustplek. Er is een telescoop beschikbaar.
Heb je een verrekijker, neem die dan mee. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder.

Reserveren is verplicht. Het is helaas niet mogelijk om ter plekke aan te sluiten. Kosten € 10,00. Beschermers/donateurs van Landschap Noord-Holland ontvangen 40% korting.

Wanneer: zondag 18 februari 2024 van 11:30 tot 13:30 uur

Vertrekpunt: Informatiepunt 't Kuitje; Oostoeverweg 80; 1786 PS Den Helder

Zie voor verdere informatie en reserveren: www.gaatumee.nl