DEN HELDER - Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 28 mei is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

In Den Helder doet het Atlantikwall Centrum Huisduinen voor het eerst mee. Ook kunnen de bezoekers terecht bij de FL 250 Flakgruppenkommandostand ‘Kroontjesbunker’, Hospitaalbunker 638 en Telefoonbunker 616. In Julianadorp is de Geschutsbunker M219 geopend. Op Texel gaat de Texla bunker open voor publiek.

Atlantikwall

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Den Helder werd in 1940 gebombardeerd, waarna een deel van de bevolking de stad vrijwillig verliet. Vanaf 1942 werden ruim 10.000 inwoners gedwongen hun huis te verlaten en werd Den Helder een groot ‘Sperrgebiet’.

Texel kende geen grootscheepse evacuaties en de eerste jaren van de oorlog verliepen er vrij rustig. In de laatste oorlogsjaren werden 806 Texelse mannen gedeporteerd naar Assen, waar ze werden gedwongen te helpen om de zogeheten 'Westwall', de verdedigingslinie tegen de geallieerden, te versterken.

Bunkerdag in Den Helder en op Texel

In Den Helder doet het Atlantikwall Centrum Huisduinen voor het eerst mee. Bezoekers kunnen mee met een rondleiding door de schuilkelder of de expositie met verhalen uit Den Helder beleven. De FL 250 Flakgruppenkommandostand ‘Kroontjesbunker’ is ook geopend. Dit is de enige bunker van dit type in Nederland die nog intact is. Achter het oude postkantoor in Den Helder staat een type 616 telefoonbunker. Het is één van de laatste drie in Nederland, waarbij deze ook nog eens in spiegelbeeld is gebouwd. Hospitaalbunker 638 Sani, met een kleine collectie medisch gereedschap, is ook te bezoeken. In Julianadorp is de Geschutsbunker M219 geopend, die een prachtig uitzicht over de duinen en het strand geeft.

Op Texel in de Texla bunker geopend voor publiek. Op het eiland stonden tijdens de oorlog meer dan 700 bunkers. Een groot deel daarvan is afgebroken. In de Texla-bunker werden verbindingen gelegd tussen het vasteland en de batterijen op het eiland. Ook speelde de bunker een belangrijke rol tijdens de Georgische Opstand. De Texla bunker vertelt het indrukwekkende verhaal over de Opstand van de Georgiërs.

Bunkerdag landelijk

Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.