DEN HELDER - Ga je zaterdag 17 september mee met de gids van Landschap Noord-Holland op vogelexcursie bij het Wad van Balgzand? Op een onverwachte plek, naast de Marine in Den Helder, vind je dit ware vogelparadijs.

Het is om 12.32 uur hoogwater en dan zie je de meeste vogels. Je kijkt er je ogen uit!

Balgzand is een belangrijk kruispunt van vogeltrekwegen. Vogels zoals de kanoet en de bonte strandloper trekken twee keer per jaar duizenden kilometers.

Op Balgzand houden zij een tussenstop om uit te rusten en vooral om hun voorraad vet aan te vullen. Rust, ongestoord kunnen eten en zo min mogelijk energieverbruik door opvliegen is van levensbelang.
Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie ga je samen met een gids toch een bezoek brengen.

In deze tijd van het jaar kun je grote groepen lepelaars, kleine zilverreigers en tureluurs aantreffen, die zich klaarmaken voor de reis naar het zuiden.

Ook kun je de eerste rotganzen verwachten. Deze soort trekt niet verder, maar blijft bij ons in Nederland overwinteren om in het voorjaar weer terug te keren naar hun broedgebied in Siberië.

In samenspraak met de excursiedeelnemers wordt er gelopen of gefietst van het startpunt naar de schor waar de meeste vogels zitten; er zijn leenfietsen beschikbaar.

De wandeling (of fietstocht) heen en terug is bijna 5 kilometer. Onderweg stop je bij een uitkijkpunt, boven op de dijk. Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor.

Heb je een verrekijker, neem die dan mee. En vergeet je fototoestel niet. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder. Bij voorkeur reserveren; ter plekke aansluiten is mogelijk maar dan contant en graag gepast betalen. Er is ook een Duitstalige gids aanwezig.

Wanneer: zaterdag 17 september van 12:00 tot 14:30 uur

Vertrekpunt: Informatiepunt 't Kuitje; Oostoeverweg 80; 1786 PS Den Helder

Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl