DEN HELDER - In de strijd tegen 'lichtvervuiling' op het Waddengebied, gaan bedrijven in het havengebied van Den Helder de buitenverlichting aanpassen.

Door de nachtelijke verlichting is het niet donker genoeg op het Wad. Om dit tegen te gaan, heeft de provincie samen met Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland en de gemeente Den Helder een 'licht- en donkerte-Wadexcursie' georganiseerd. Hiermee wordt aangedrongen om de eilanden zo donker mogelijk te houden.

De bedrijven gaan gehoor geven aan deze oproep. Zo gaat de Port of Den Helder de felle terreinverlichten op de Paleiskade vervangen, gaat Rijkswaterstaat langs de weg N250 ledverlichting plaatsen en vervangt defensie de komende vijf jaren de verlichting op het terrein.

De provincie hoopt met de aanpassingen de kwaliteit van de duisternis van het Waddengebied te versterken en te werken aan een plek 'waar je nog echt kan genieten van sterren en planeten'. Ook is een donkere nacht belangrijk voor de gezondheid, de natuur en het 'oogpunt van energiebesparing'.