DEN HELDER - De hele winter door is het druk met grote groepen vogels op Balgzand, het westelijk deel van het Waddengebied. Gidsen van Landschap Noord-Holland zullen je tijdens deze excursie op zaterdag 4 november op de verschillende vogelsoorten wijzen.

Steltlopers op het Wad


Ook deze maanden zitten er heel veel vogels op het wad bij Balgzand. Ze vinden er een overvloed aan voedsel als het laag water is. Hun lange poten komen goed van pas in deze natte omgeving. Veel van de vogels die hier leven hebben relatief lange poten en worden daarom aangeduid met de naam 'steltloper'.

Je kunt zowel kleine steltlopers als kanoet- en bonte strandloper verwachten. Grote soorten zijn wulp en scholekster. Maar er zijn ook allerlei soorten eenden te vinden en misschien een roofvogel op zoek naar een prooi.

Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie ga je samen met een gids toch een bezoek brengen.

Er is een telescoop beschikbaar, zodat je de vogels nog beter kunt zien.

Op de fiets!

Er wordt binnendijks gefietst van het Kuitje naar de schor. Er zijn leenfietsen bij het vertrekpunt aanwezig. De fietstocht heen en terug is ongeveer 5 kilometer. Onderweg stop je bij een uitkijkpunt, boven op de dijk.
Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor.

Heb je een verrekijker, neem die dan mee. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder.

Bij voorkeur reserveren; ter plekke aansluiten is mogelijk maar dan contant en graag gepast betalen.

Wanneer: zaterdag 4 november 2023 van 10:00 tot 12:30 uur

Vertrekpunt: Informatiepunt 't Kuitje; Oostoeverweg 80; 1786 PS Den Helder

Zie voor verdere informatie en reserveren: www.gaatumee.nl