DEN HELDER - De hele winter door is het druk met grote groepen vogels op Balgzand, het westelijk deel van het Waddengebied.

Gidsen van Landschap Noord-Holland zullen je tijdens deze excursie op zondag 15 januari 2023 op de verschillende vogelsoorten wijzen.

Steltlopers

De vogels die in de wintermaanden op Balgzand zitten vinden er een overvloed aan voedsel, als het laag water is.
Hun lange poten komen goed van pas in deze natte omgeving. Veel van de vogels die hier leven hebben relatief lange poten en worden daarom aangeduid met de naam 'steltloper'.

Welke vogels zijn hier nog, welke gaan nog weg en moeten ze nog flink hun best doen voor het voedsel. Want trekken de bodemdieren met de kou nog verder het zand en de slik in? De gidsen weten de antwoorden.

Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie ga je samen met een gids toch een bezoek brengen.

Balgzand/Den Helder poort naar het Werelderfgoed de Waddenzee!

Op de fiets!

Er wordt binnendijks gefietst van het Kuitje naar de schor, waar de meeste vogels zitten. Er zijn leenfietsen bij het vertrekpunt aanwezig! De fietstocht heen en terug is ongeveer 5 kilometer.

Onderweg stop je bij een uitkijkpunt, boven op de dijk. Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor. Er is een telescoop beschikbaar.

Heb je een verrekijker, neem die dan mee. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder.
Bij voorkeur reserveren; ter plekke aansluiten is mogelijk maar dan contant en graag gepast betalen.

Wanneer: zondag 15 januari 2023 van 10:00 tot 12:30 uur

Vertrekpunt: Informatiecentrum 't Kuitje; Oostoeverweg 80; 1786 PS Den Helder

Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl