DEN HELDER - Balgzand bij Den Helder wordt wel de vogelrijke plek van Noord-Holland genoemd. Duizenden vogels vinden hier, aan het begin van de Waddenzee, rust en voedsel. Het gebied is afgesloten voor publiek.

Eén keer per maand organiseert Landschap Noord-Holland een vogelexcursie en kan een kleine groep mee het gebied in. Een unieke kans dus zondag 23 april a.s.!

Ontdek de spectaculaire vogelrijkdom van de Nederlandse Waddenzee

Balgzand bij Den Helder is een vogelparadijs. Er zijn maar weinig andere plekken in Noord-Holland waar je zoveel vogels bij elkaar kunt zien. Hier begint de Waddenzee, het mooiste natuurgebied van ons land, dat helemaal doorloopt tot Denemarken. Balgzand is een rustgebied en afgesloten voor publiek. Voor ervaren vogelaars, maar ook voor natuurliefhebbers die benieuwd zijn naar de spectaculaire waddennatuur, verscholen achter de hoge dijk is deze excursie een buitenkansje.

Elk seizoen weer andere vogels


Voorjaar op het Balgzand, welke vogels broeden er? Elk seizoen is er weer iets anders te beleven. Maar één ding is zeker; vogels zijn er altijd! In het voorjaar zit het vol met kanoeten, rosse grutto's, zilverplevieren, smienten, rotganzen en pijlstaarten. Bergeenden en scholeksters zijn het hele jaar te bewonderen. Net als de vele roofvogels. Een buizerd bijvoorbeeld, of er scheert een slechtvlak voorbij. Deze jager plukt met indrukwekkende snelheden vogels uit de lucht. Bij deze excursie is de vraag: welke zomergasten blijven er (om te broeden) op Balgzand?

Op de fiets!


Er wordt binnendijks gefietst van het Kuitje naar de schor, waar de meeste vogels zitten. Er zijn leenfietsen bij het vertrekpunt aanwezig! De fietstocht heen en terug is ongeveer 5 kilometer.

Onderweg stop je bij een uitkijkpunt, boven op de dijk. Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor. Er is een telescoop beschikbaar. Heb je een verrekijker, neem die dan mee. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder. Bij voorkeur reserveren; ter plekke aansluiten is mogelijk maar dan contant en graag gepast betalen.

Er is ook een Duitstalige gids aanwezig.
Wanneer: zondag 23 april 2023 van 10:00 tot 12:30 uur
Vertrekpunt: Informatiecentrum 't Kuitje; Oostoeverweg 80; 1786 PS Den Helder
Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl