DEN HELDER - Begin november verschijnt bij uitgeverij IkVerhaal het boek ‘De stoker van de Beursplein’ met als ondertitel ‘het opmerkelijke leven van Cor Beekman’. De Koninklijke Marine speelt een belangrijke rol in het boek en diverse namen uit het begin van de 20e eeuw komen voor het voetlicht.
Cor Beekman was stoker op het stoomschip ‘Beursplein’ dat op 26 februari 1941 verging tijdens ‘één van de meest succesvolle Duitse aanvallen op zee’. Elf schepen gingen ten onder en zes raakten beschadigd. De lezer volgt Beekman vanaf zijn aanmonstering op de ‘Schieland’ in mei 1940 tot het moment van de aanval op de Beursplein. Dan wordt teruggegrepen op Beekmans jeugd in Brielle, zijn opleiding bij de marine, zijn reizen naar de Oost, zijn huwelijken en zijn leven in Rotterdam. Het was allemaal in beeld te brengen aan de hand van documenten en overleveringen. Net als zijn afkomst en zijn familie met muzikale inslag.
De schrijver dook diep in het leven van de grootvader van zijn echtgenote. Het leverde bijzondere ontdekkingen op. Beekman bleek een man met een verhaal, veelzijdiger en verrassender dan je zou verwachten. Het resultaat is een boek dat gebaseerd is op historische feiten, dat een aanvulling is op de geschiedschrijving en dat ook nog eens lezenswaardig is. Deelen weet feitelijke gegevens zodanig weer te geven, dat het geen saaie opsomming wordt maar een logisch en verhalend geheel.
officier Pinke
Beekman arriveerde in 1903 op de marinewerf in Den Helder. Zijn nog steeds bestaand conduiteboekje gaf een inkijkje in Beekmans leven bij de marine. Daaruit bleek niet alleen zijn carrièreverloop, ook wie zijn meerderen waren en waar hij uit de bocht vloog. Het levert soms hilarische scènes op, maar in combinatie met de gegevens uit zijn leven komen ook de serieuze en bij wijle dramatische gebeurtenissen in beeld.
Wie kent nog officier Frederik Pinke of commandant luitenant C.C. Zegers Rijser, die ook adjudant is geweest van de jonge koningin Wilhelmina? Ook de mores van destijds worden belicht en dan blijkt dat er wel het een en ander is veranderd.
Zijn gedrag bleek helaas reden voor ontslag. Het staat levendig beschreven in het boek. Net als het bezoek van de jonge koningin Wilhelmina aan de marinewerf in 1904, waardoor Beekman negen dagen provoostarrest werd kwijtgescholden.
Twee van Beekmans broers dienden ook bij de Marine, evenals zijn zwager die in 1905 nog betrokken was bij de Boni-expeditie op Celebes. Deze Anton Nichting stierf in 1943 in kamp Vught. Zo staat het boek vol wetenswaardigheden.
waardevol tijdsdocument
Met Beekman wordt een honderdtal namen uit de vergetelheid gevist, waar bij sommige een gedetailleerd persoon verschijnt. Een beeld van mensen die allang vergeten waren. Daarmee wordt het boek een waardevol tijdsdocument en interessant voor velen. Plaatsen als Brielle, Rotterdam, Doetinchem, Alkmaar. Swansea, Halifax, Suez, Port Said en Batavia. Historische feiten, vergeten gebeurtenissen, diepzinnige overpeinzingen. Beekman leefde in een periode die werd gekenmerkt door eigen ideeën, ontdekkingen en gebeurtenissen, zoals wij allen leven in onze tijd. Het is dan ook een verhaal waarin de lezer altijd iets herkent. De foto’s en afbeeldingen die het verhaal ondersteunen, maken het boek tot een mooi tijdsbeeld. Een uitgebreid namenregister is in het boek opgenomen. Deelen hoopt op reacties van nabestaanden.
‘De stoker van de Beursplein’ verscheen in hardcover bij uitgeverij IkVerhaal uit Sliedrecht, telt 364 pagina’s (inclusief kleurenkatern, bijlagen en naamregister) en kost € 24,95.
ISBN 978-90-8345-643-0
De site destokervandebeursplein.com biedt zeventig achtergrondartikelen met alleraardigste informatie en achtergrondartikelen.