DEN HELDER - Tot 10 januari toont het Van Gogh Museum de mooiste brieven van de beroemde kunstenaar. Die brieven zijn vanwege hun kwetsbaarheid maar zelden te zien. Ze worden geëxposeerd in combinatie met de meesterwerken. Rond deze tentoonstelling verzorgt kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin op woensdagavond 4 november een online lezing voor KopGroep Bibliotheken.

Dat er jaarlijks zo veel bezoekers naar het Van Gogh Museum komen, en trouwens naar alle andere musea waar Van Goghs kunst hangt, komt niet alleen door de vernieuwende kleuren en penseelstreken die zijn schilderijen karakteriseren. Het komt ook niet alleen door zijn talent en contacten in de kunstwereld, maar vooral door de mythe die hij geworden is.

Niet dat hij die mythe willens en wetens de wereld in hielp, maar er is wel een factor die het verhaal van zijn leven heeft ondersteund: zijn correspondentie. Van Gogh schreef en ontving veel brieven waarvan er meer dan 800 in het Van Gogh Museum wordt bewaard. Het is een unieke kans om in het hoofd van de kunstenaar te kijken en de achtergrond van de schilderijen te leren kennen. Hij schreef over onderwerpen waarmee iedereen zich kan identificeren, zoals zijn visie op het leven, zijn worsteling met eenzaamheid en zijn behoefte aan liefde en verbintenis.

Hoe werkt het?
De online lezing start 4 november om 19.30 uur. Deelnemers volgen de lezing thuis op hun eigen computer of tablet via het makkelijk te hanteren programma Zoom. Toegangskaarten zijn voor 5 euro te koop via de ticketshop op www.kopgroepbibliotheken.nl