JULIANADORP - De telefoons blijven maar rinkelen bij de campings langs de kust. Veel Nederlanders willen door het mooie weer de vakantie in eigen land doorbrengen. Bij het strand, waar het in verhouding koeler is dan elders, zijn de campings populair, maar de staanplaatsen zijn schaars.

Bij Campings Helmzicht langs de Duinweg bij Julianadorp staan meerdere bordjes "Vol" en "Geen plaatsen beschikbaar". Ook even verderop bij een andere camping zijn bordjes in de berm geplaatst.

"Je kunt merken dat de druk op de kust ligt", vertelt Klaas Hoogschagen van camping Helmzicht. Hij heeft 30 plaatsen, die allemaal bezet zijn. "Mensen wil hier met het mooie weer naartoe. Dus we moeten nu nog meer 'nee' verkopen dan normaal."

Het is niet alleen druk rond Julianadorp: langs de hele kust zijn de campings al goedgevuld. Zomaar onvoorbereid langs rijden heeft niet zoveel zin bij de campings. "We krijgen elke dag heel veel telefoontjes of mensen die gewoon komen aanrijden. Die moeten we vaak toch afwijzen", vertelt Hoogschagen. "We hebben contact met andere campings en het is gewoon vol van hier tot aan Zeeland."

De campingeigenaar en bollenboer heeft voor mensen die het er op willen wagen toch een advies: "Bel even van tevoren, soms heb je mazzel. Maar gewoon proberen en langsrijden zou ik toch afraden."