DEN HELDER - De Nationale Voorleesdagen gaan op woensdag 26 januari om 09:15 van start met een digitaal voorleesontbijt. Burgemeester Jan de Boer komt dan naar School 7 om het boek 'Vos gaat een stukje rijden' voor te lezen. Ook organiseert KopGroep Bibliotheken (online) activiteiten om voorlezen in het zonnetje te zetten en ouders te informeren.

Prentenboek van het jaar
‘Maar eerst ving ik een monster’ van Schrijver Tjibbe Veldkamp is verkozen tot Prentenboek van het jaar 2022. In dit boek moet een jongetje gaan slapen maar verzint hij steeds meer monsters die hij nog moet vangen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen is dit boek voordelig aan te schaffen bij de boekhandel. Omdat het prentenboek vooral geschikt is voor de oudere kleuters, is er een alternatieve titel gekozen voor de peuters: ‘Vos gaat een stukje rijden’ van Susanne Strasser. Uit dit boek zal de burgemeester gaan voorlezen tijdens het voorleesontbijt.

Voorlezen: leuk én leerzaam
Beginnen met voorlezen op jonge leeftijd is erg belangrijk. Samen plaatjes kijken en verhaaltjes vertellen versterkt de band tussen ouder en kind. Ook hebben kinderen die veel worden voorgelezen later vaak een voorsprong op school. Maar welke boeken passen bij de leeftijd en welke boeken zijn het meest geschikt voor interactief voorlezen? En maakt het eigenlijk uit in welke taal je voorleest? De Nationale Voorleesdagen zijn er om ouders op weg te helpen.

Activiteiten
Het startsein voor de Nationale Voorleesdagen wordt op 26 januari gegeven door burgemeester Jan de Boer met het voorleesontbijt in School 7. Daarna wordt er tijdens de Voorleesdagen 10 dagen lang elke dag om 10.00 uur een ander boek uit de Prentenboeken top 10 voorgelezen via Facebook. Op de website van KopGroep Bibliotheken kunnen ouders een kleurplaat downloaden. Ook is daar uitgebreide informatie vinden voor iedereen die graag meer wil weten over voorlezen. Verder kunnen ouders terecht in de bibliotheek voor advies en het lenen van (voorlees)boeken. Lid worden van de bibliotheek is gratis voor kinderen tot 18 jaar. Kinderen tot twee jaar oud krijgen bij inschrijving een BoekStartkoffertje. Kinderen tussen de 2 en 6 jaar die tijdens de Nationale Voorleesdagen lid worden van de bibliotheek krijgen een vingerpoppetje cadeau. Inschrijven kan online of in de bibliotheek.