DEN HELDER - Bij onze mediapartner NH Nieuws staat men deze gehele week stil bij de bijzondere vorm van het vaste land van de provincie Noord-Holland. In de eerste aflevering in die serie komt Den Helder aan bod.

Op de dijk bij Fort Kijkduin wandelt Ilse Kootkar. Zij is Jutter van het Jaar, een eretitel die de Helderse met bescheidenheid draagt. Zij kreeg die titel onder meer vanwege haar inzet voor alle dieren in de stad. Haar liefde voor de stad is eindeloos. "Ik ben hier geboren en ik kan je één ding zeggen: ik ga hier ook weer dood."

Imago
Vooral van buiten de stad klinkt er nog wel eens kritiek op Den Helder. De stad zou niet mooi zijn, alleen maar goed genoeg om doorheen te rijden om bij de veerboot naar Texel uit te komen. "Den Helder heeft zich met volle overgave gestort op het oppoetsen van het imago, maar wil maar niet van die dooddoeners afkomen. Ik weet wel beter."

Speciaal gevoel
Op de dijk laat Kootkar haar passie klinken. "Ik hou echt van deze stad. Als ik weg geweest ben en ik rij over de N9 naar huis, zie in de verte de vuurtoren met haar licht. Als je thuis bent, krijg je dat speciale gevoel dat de meeste Jutters wel hebben."

De dijk is een van haar favoriete plekken. het land houdt daar letterlijk op. "Dit is niet het eindpunt. Dit is het begin van de provincie. We hebben zeven kilometer strand, schone lucht en altijd zon. Hoe mooi wil je het hebben."

Gebombardeerd
Wat veel steden sfeer geeft, zijn natuurlijk oude panden. Die heeft Den Helder bijna niet meer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad nagenoeg verwoest. "We zijn de meest gebombardeerde stad van Nederland. Dat kost tijd om weer op te bouwen."

Kootkar laat ons ook een paar van haar andere favoriete plekken zien. De Helderse vallei en de Donkere Duinen staan op de lijst. Maar ze zou nog wel even door kunnen gaan over haar stad. Den Helder is het beginpunt van onze provincie, niet het eindpunt. En nu wil ik er ook niets meer over horen", lacht ze.

Zie NH Nieuws voor de complete reportage.