DEN HELDER - De gemeente Den Helder gaat opnieuw inventariseren hoeveel en welk type explosieven er mogelijk nog op de Helderse strand liggen. Recente vondsten, waaronder een antitankgranaat die gisteren werd gevonden, vormen de aanleiding voor nieuw onderzoek op de stranden van Den Helder en Julianadorp.

In een paar maanden tijd zijn op het strand bij Huisduinen en Julianadorp zo'n 150 explosieven opgegraven. Van kogels tot landmijn, maar dus ook antitankgranaten. In overleg met het hoogheemraadschap, Rijkswaterstaat en Defensie bepaalt Den Helder of een grote opruimactie alsnog nodig is om het strand veilig te houden voor bezoekers.

Strandzoeker Ed Mallekoote reageeert verheugd op het onderzoek. Hij dringt al maanden bij de gemeente aan op een grootschalige opruimactie van het strand. De meeste explosieven vindt Mallekoote op twintig à dertig centimeter onder het zand. "Moet er eerst een kind de lucht in vliegen, voordat de gemeente actie onderneemt?"

Volgens Ad van Riel, bommenexpert en oud-medewerker van de EOD, doet de gemeente Den Helder er goed aan om die plekken te onderzoeken waar met grote regelmaat explosieven worden gevonden. "Vooral met kleine explosieven willen mensen nog wel eens gevaarlijke handelingen verrichten. Als dat af gaat, dan ben je echt dood."De gemeente Den Helder dringt er vooral op aan dat vinders van kogels en granaten, de explosieven laten liggen en het melden bij de politie (0900-8844).

Zie ook NH Nieuws