DEN HELDER - Het tekort aan vrijwilligers raakt de dierenambulancedienst in Den Helder hard. Waar de gemeente Hollands Kroon vorig jaar is gestopt met nachtdiensten, dreigt in Den Helder hetzelfde scenario. "Als er nu een aantal mensen weggaan, dan wordt het echt heel krap en kunnen we misschien niet meer dag en nacht klaarstaan voor de mensen", aldus Henk Loosschilder van de dierenambulance.

Op dit moment beschikt de centrale over 26 vrijwilligers, terwijl er volgens Loosschilder 40 nodig zijn om de tent draaiende te houden. Dat houdt in dat er behoorlijk wat tekort is, maar Loosschilder weet niet meer waar hij mensen vandaan moet halen. "We hebben echt van alles geprobeerd. Van advertenties tot reclame op de bus. We staan zelfs op markten. Maar het is gewoon tijd dat mensen nu zelf komen."

Diensten van 24 uur
Hij doet een oproep voor meer mankrachten. Er zijn echter een aantal bijzaken die veel mensen tegenhouden. Ze zijn verplicht om maandelijks twee keer te rijden, maar staan dan wel meteen voor een flinke opgave. Een dienst op de vrijwillige dierenambulance bedraagt namelijk 24 uur. "Als mensen daarnaast ook nog werken, dan is dit bijna niet te doen. Het werk is hartstikke leuk, maar dit breekt je soms wel op", aldus Angela van den Berg van de dierenambulance.

Eisen
Daarnaast is niet iedereen geschikt voor het werk. "Je moet over het nodige empathische vermogen beschikken", vertelt Loosschilder naast zijn wagen. "Ook is het belangrijk dat je om kan gaan met de dieren en de nodige kennis hebt. Maar je kan het altijd proberen."

Nieuwe vrijwilligers
Door de aandacht die het tekort in Den Helder de afgelopen week kreeg, is Loosschilder wel iets positiever dan een tijdje terug. "Vijf kandidaten hebben zich inmiddels gemeld en daar gaan we zo snel mogelijk mee in gesprek. Het ziet er dus al wat beter uit."