DEN HELDER - Het zijn goede tijden voor eethuis De Razende Bol, vlak naast de ingang van het marineterrein in Den Helder. Eigenaar Magda Teerenstra heeft het een stuk drukker nu de kantine van de marine opnieuw onder verscherpt toezicht staat van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. "Vliegjes en muizenkeutels, dat kan natuurlijk niet."

Tegen twaalf uur zit het vol in het eethuis van Magda Teerenstra bij de Moormanbrug van de marinehaven. Militairen hoeven niet ver voor een altenatieve lunch. "Ze zijn er zo", lacht Magda. "Ik heb lekkere vis en de beste kibbeling van Den Helder." Dat beamen de militairen in het eethuis. "Het eten hier is sowieso beter."

Niet alle militairen willen commentaar geven, maar Patrick Klaver geeft toe dat hij niet graag eet in de kantine van de marine. "Het eten is wel okee, maar nu blijkt het toch niet zo hygiënisch." De kantine is dit jaar al eerder gesloten na lekkage van de riolering waardoor vliegen tussen het eten rond vlogen.

Het eethuis van Magda Teerenstra vaart wel bij de problemen met de catering bij de marine. "Er kwamen zelfs hoge officieren eten. Die had ik hier nog nooit gezien." Maar de grootste zorgen zijn toch voor de gezondheid van de militairen: "Jaaaa, die is heel belangrijk, want ze moeten ons land verdedigen hè. En een visje is altijd goed voor de mens."