DEN HELDER - Tijdens deze excursie op zondag 5 november wijst de natuurgids van Landschap Noord-Holland je op de diverse paddenstoelen in dit bos. Is het een goed paddenstoelenjaar? Prachtig om te fotograferen en leuk voor kinderen, want ze zijn fraai verstopt in de natuur, onder en op bomen en tussen het mos.

Prachtige paddenstoelen

Ga mee met deze herfstwandeling door de mooie Donkere Duinen. Onderweg ga je op zoek naar paddenstoelen; in de herfst zie je er vaak veel meer omdat de bosbodem steeds kaler wordt.
Ze dragen de meest bijzondere en fantasierijke namen, zoals bijvoorbeeld honingzwam, elfenbankjes en zwavelkopjes.

Het bos is rijk aan vele soorten paddenstoelen. Je gaat op zoek naar bijvoorbeeld rode koolzwammen, gekraagde aardsterren en vliegenzwammen. Spannend of deze soorten ook te vinden zijn.
Leuk voor jong en oud. Paddenstoelen: kun je ze eten, kun je ze proeven, kun je ze ruiken? Plaatjeszwammen, gaatjeszwammen en wat al niet meer.

In de eerste plaats zijn paddenstoelen belangrijke opruimers in de natuur. Als in de herfst de planten afsterven en bomen hun blad laten vallen verwerken de paddenstoelen, samen met bacteriën en bodemdiertjes, al dit afval tot nieuwe voedingsstoffen. In het voorjaar maken de bomen en planten hier weer gretig gebruik van. Een onmisbare schakel in deze kringloop.

Bij voorkeur reserveren; ter plekke aansluiten is mogelijk maar dan contant en graag gepast betalen. Er is ook een Duitstalige gids aanwezig.

Wanneer: zondag 5 november 2023 van 13:30 tot 15:30 uur

Vertrekpunt: Parkeerplaats De Helderse Vallei; De Helderse Vallei 9-11; 1783 DA Den Helder

Zie voor verdere informatie en reserveren: www.gaatumee.nl