JULIANADORP - Bij strandrestaurant Paal 6 in Julianadorp is sinds vorige week een gedicht van stadsdichter Marja Lely te lezen op het hekwerk rond het terras. Poëzie in de openbare ruimte, mensen verrassen met een gedicht op een onverwachte plek, dat is waar de commissie stadsdichter zich de komende tijd op richt. Bram van der Veen van Paal 6 was meteen te porren voor het idee om een gedicht bij zijn paviljoen te plaatsen. “Ik vind het van toegevoegde waarde, ook voor toeristen,” zegt hij desgevraagd. “Het maakt de wereld een stukje mooier, de eerste positieve reacties zijn al binnen.” Toeristen die foto’s maken en het gedicht op deze manier mee naar huis nemen.


De commissie is op zoek naar andere locaties in Den Helder waar een gedicht het straatbeeld kan verfraaien en voorbijgangers kan verrassen. Bijvoorbeeld op het raam van een winkel, een blinde muur van een gebouw of op een andere onverwachte plek in de stad.

Burgemeester Koen Schuiling heeft hiervoor genereus zijn honorarium als voorzitter van de raad van toezicht van de Hanzehogeschool Groningen ter beschikking gesteld. Op deze manier kunnen de uitvoeringskosten laag gehouden worden. Dat was overigens voor Bram van der Veen niet nodig. Hij vond het zo’n leuk idee om een gedicht op het terrashek te plaatsen dat hij alle kosten op zich nam. Ook een idee voor een gedicht in openbare ruimte? Neem contact op met de commissie stadsdichter via: a.ruder@kopgroepbibliotheken.nl