DEN HELDER - Waardering, maar ook onzekerheid bij het bestuur van Scholen aan Zee nu de centrale eindexamens niet doorgaan. Minister Slob van Onderwijs liet vanmorgen weten dat er nu extra tijd is om de schoolexamens af te ronden voor het behalen van het einddiploma. "Een heel verstandig besluit, alleen jammer dat het zo laat komt."

Bestuurslid Reinier de Voogd van Scholen aan Zee heeft zich behoorlijk op lopen winden over het uitblijven van maatregelen voor het onderwijs rond de coronacrisis: "We hebben tot gisteravond laat vergaderd en toen zelf maar een besluit genomen om de schoolexamens uit te stellen. We hadden net als heel bestuurlijk onderwijs in Nederland graag eerder duidelijk gekregen."


Scholen aan Zee staat nu voor een logistieke uitdaging om de schoolexamens af te nemen. "We hebben de hele maand mei en begin juni om alles af te ronden. Lokalen zijn er zat voor 190 leerlingen, maar wat als er maar vijf leerlingen per klas mogen? We moeten ook voldoende toezichthouders hebben. Misschien doen we sommige examens op afstand, maar dat zijn we niet gewend. Daar gaan we over nadenken."

Rest schooljaar
Het is nog onduidelijk hoe de rest van het schooljaar verloopt voor de overige klassen en of leerlingen overgaan naar het volgende schooljaar. De noodmaatregelen gelden tot 1 juni en dan rest nog een kleine maand voor de zomervakantie. "Of we gaan dan nog een maand naar school of de noodmaatregel blijft van kracht. We houden nu al rekening met extra ondersteuning in het nieuwe schooljaar om achterstanden bij leerlingen weg te werken."