DEN HELDER - De Veiligheidsregio verzekert dat er voldoende materieel en personeel is als er op Texel en in de Noordkop tegelijkertijd een natuurbrand uitbreekt. Zodra de beroepsbrandweer op Texel is, kan er een team vrijwillige brandweer worden opgeroepen. Verder kan de brandweer van de marine ook altijd worden ingeschakeld.

Dat antwoordt een woordvoerder van de Veiligheidsregio op de vraag of de nood aan de man is als er op hetzelfde moment twee natuurbranden uitbreken op afstand van elkaar. Die vraag dringt zich op na de dag van gisteren, toen er eerst in de duinen bij Heemskerk en daarna bij een camping op Texel brand ontstond. Voor die laatste brand werden 's avonds brandweerkorpsen uit de verre omtrek opgeroepen.

Omdat die korpsen in zo'n geval eerst een flink stuk moeten aanrijden, zou het mogelijk verstandig kunnen zijn om een Chinook klaar te hebben staan op het vliegveld in Den Helder. Zo'n defensiehelikopter met een waterzak eronder werd bij de duinbrand in Heemskerk ingevlogen om te blussen en moest vanuit het Brabantse Gilze-Rijen komen.

De Veiligheidsregio laat weten dat het stationeren van zo'n Chinook in Den Helder geen tijdswinst zou opleveren. De helikopter mag weliswaar in Den Helder staan, maar voordat -ie kan worden ingezet zou een grondteam van Mobile Air Operations Team aanwezig moeten zijn om de boel op te starten en te ondersteunen. Dat MAOT-team is alleen in Gilze-Rijen gevestigd, licht de woordvoerder toe.

Defensie laat weten dat in Gilze Rijen niet alleen dertien Chinooks klaarstaan, maar ook Cougar-heli's, die kunnen vliegen met een bluswaterzak.