DEN HELDER - Vind je een beschilderd keitje, dan maak je kans op een prijs. Simpel toch. Vanaf 7 juni liggen de keitjes verspreid door de gemeente Den Helder. De vinders ervan wordt aangeraden ze snel bij zich te stoppen en in te leveren bij Albert Heijn de Schooten. Want tegen inlevering krijg je een smoothiepakket.


JOGG-regisseur Tanja Ites: “Iedereen heeft tot eind juni de tijd om de steentjes te vinden. We verstoppen twaalf steentjes, drie in elke wijk: Nieuw Den Helder, Stad binnen de Linie, De Schooten en Julianadorp.”

“En we doen ons best, dus het zal best goed zoeken worden om ze te vinden”, lacht sportwethouder Peter de Vrij, terwijl hij gekscherend een keitje in de struiken achter Schooten Plaza verstopt. Jacco Kat van Albert Heijn sponsort het initiatief. Daar kun je je gevonden keitje inleveren tegen een smoothiepakket.

Ware rage op Facebook
Het initiatief van de beschilderde stenen is van Kei Kado 0223. Met bijna vijfduizend volgers op Facebook is dit inmiddels uitgegroeid tot een ware rage. “Het idee erachter is een beetje liefde en een glimlach geven in een bizarre tijd”, weet Tanja Ites. Sommige mensen houden de steen als aandenken aan een mooie wandeling. De Helderse JOGG-regisseur greep het initiatief aan om mensen in beweging te krijgen en in te laten zien hoe belangrijk gezond leven is. JOGG staat voor een gezonde jeugd met een gezonde toekomst.

Alles om mensen in beweging te krijgen
De sportwethouder vindt het een mooi idee. “Ik moedig alle mensen en zeker de jeugd aan om in beweging te komen. En kinderen willen echt wel hoor. Maar je moet ze soms een zetje geven. Daarom is dit een leuk initiatief. Het is heel simpel en die steentjes zien er mooi uit. Ze vallen echt wel op.”

Week Gezonde Jeugd
Het keien-idee hangt nauw samen met de Week voor de Gezonde Jeugd die van 7 tot en met 11 juni duurt. Er zijn gratis webinars en een quiz te volgen. Steeds in samenwerking met partijen als GGD Hollands Noorden en diverse gemeenten.

Kinderburgemeester opent
En dan is er nog de Nationale Buitenspeeldag. Op woensdag 9 juni openen wethouder Peter de Vrij en kinderburgemeester Lotte Mollema deze om 14.30 uur in de Schooten bij het klimnet aan de Torplaan. Op woensdag en de vrijdag erna kunnen kinderen meedoen met allerlei buitenactiviteiten. Woensdag naast de Schooten ook in de Lombokstraat om 16.15 uur en op vrijdag eerst om 14.30 uur in Julianadorp op het veld van de Drooghe Bol en daarna om 16.15 uur in Nieuw Den Helder op het Cruyff Court.

Meer weten over de Buitenspeeldag? Kijk op https://www.noordhollandactief.nl/activiteiten?gemeente%5B0%5D=125&sort=name&pagina=2 (en scroll even door naar Nationale Buitenspeeldag)