NOORD-HOLLAND - Dit jaar viert Geriant haar 25-jarig jubileum. Wat ooit begon als een initiatief om dementiezorg beter en dichter bij huis te organiseren, is inmiddels uitgegroeid tot een professionele en onafhankelijke organisatie. Jaarlijks ondersteunt Geriant bijna 7000 mensen met dementie en hun naasten in de Kop van Noord-Holland, Noord-Kennemerland en West-Friesland. Met een heldere visie op de toekomst, zet Geriant zich in voor een sociaal dementievriendelijke samenleving waarin mensen met dementie en hun naasten centraal staan.
Bestuurder Susanne Zuidhof ziet dat er in de afgelopen decennia veel is bereikt en benadrukt ook dat de uitdagingen groter worden. Door de vergrijzing wordt een verdubbeling van het aantal mensen met dementie verwacht richting 2040, terwijl het aantal zorgprofessionals niet in hetzelfde tempo meegroeit. “De druk op de zorg neemt toe. Daarom moeten we slimmer organiseren, zonder in te leveren op menselijkheid,” aldus Zuidhof.
Innovaties, zoals spraak gestuurde rapportages, kunnen daarbij helpen. Maar met een beperkt budget is het zoeken naar slimme, betaalbare oplossingen. “We moeten naar een maatschappij die goed in staat is om met mensen met dementie om te gaan, zodat mensen met zo min mogelijk begeleiding, zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen. Dan kunnen wij aan zoveel mogelijk mensen ondersteuning geven.” Technologie moet altijd in dienst staan van persoonlijke aandacht. “Juist de band die een casemanager opbouwt in de vroege fase van dementie is van onschatbare waarde,” aldus de bestuurder.
Wat Geriant uniek maakt, is de positie als verbindende schakel binnen het zorgnetwerk. De organisatie werkt nauw samen met huisartsen, wijkverpleging, dagbesteding, gemeenten, ziekenhuizen en andere zorginstellingen – altijd vanuit het perspectief van de cliënt en zonder commercieel belang. “We zijn de spin in het web als het gaat om netwerkzorg. Alleen door samenwerking kunnen we de zorg voor mensen met dementie toekomstbestendig maken.”
Susanne pleit voor meer openheid en een ander taalgebruik rondom dementie. “Dementie is niet iets wat we moeten verstoppen. Als samenleving kunnen we leren om hier liefdevol mee om te gaan. Dan creëren we echt een omgeving waarin mensen met dementie zich gezien en gesteund voelen.”
Met het oog op de toekomst blijft Geriant investeren in mensgerichte zorg, samenwerking en maatschappelijke bewustwording. Het jubileum is dan ook geen eindpunt, maar een nieuw vertrekpunt op weg naar een samenleving waarin iedereen met dementie kan blijven meedoen.