DEN HELDER - We gingen op reis en wilden dat weten ook. De 'aanzichtkaart' werd in de de 19e eeuw en 20ste eeuw kwistig gekocht en verzonden. Ook vanuit Den Helder. Deze 'aanzichtkaart' werd al snel ansichtkaart, overgenomen uit het Duits. Woensdagavond 11 september en dinsdagmiddag 24 september verzorgt Ab van de Walle van de Helderse Historische Vereniging een nostalgische middag in School 7 rond oude ansichtkaarten.

Zwart-wit en sepia ansichtkaarten maakten plaats voor kleurendruk. Foto’s werden in eerste instantie ingekleurd, want kleurenfotografie bestond nog niet. Kaarten werden voorzien van een passe-partout of opgeleukt met bloemen. Soms bestond een kaart wel uit tien verschillende foto’s. Die kocht men eerder dan een kaart met één foto, want je wilde als zender zoveel mogelijk laten zien van de plaats waar je was.

Ook waren er kaarten met een klepje, waaronder een hele serie miniatuurfoto’s zat. Winkeliers begonnen hun bedrijf via ansichtkaarten aan te prijzen. Horecagelegenheden lieten ansichtkaarten drukken met foto’s van het restaurant, de bar en de hotelkamers, hopende dat het versturen van deze kaarten klandizie zou opleveren. Tijdens deze presentatie worden vele oude kaarten uit Den Helder getoond, afkomstig uit het archief van de Helderse Historische Vereninging.

Lezing Helderse Historische Vereniging in School 7, Keizersgracht 94 in Den Helder, woensdag 11 september aanvang 19.30 uur en dinsdag 24 september aanvang 14.00 uur, toegang € 4,50 inclusief koffie/thee. Aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie.