DEN HELDER - Het onderzoek naar de tientallen verdachte objecten op het strand van Den Helder gaat vandaag verder. Een explosievenexpert is sinds vanochtend bezig de objecten op te graven en te onderzoeken.

Afgelopen week werden de objecten met een speciaal onderzoeksvoertuig op rupsbanden gelokaliseerd. Het onderzoek van vandaag moet uitwijzen of het ook daadwerkelijk om explosieven gaat. Een aantal van de verdachte objecten zou op slechts dertig centimeter diepte liggen.

"We hebben het gebied eerst gedetecteerd. De locaties scannen we en we gaan nu met een detector graven en dan identificeren we of het om een explosief gaat of een hoefijzer of wat dan ook", vertelt explosievenexpert Ad van Riel aan NH Radio. "We verwachten van alles te vinden. Sowieso schroot en ander afval, maar zeker ook explosieven."

Ed Mallekoote
Aanleiding voor het onderzoek zijn strandvondsten van Ed Mallekoote. Hij heeft sinds begin dit jaar bijna tweehonderd explosieven opgegraven, variërend van kogels en granaten tot een landmijn en zelfs een vliegtuigbom vorige week maandag. De explosieven die vandaag worden gevonden, worden door een speciale eenheid van het ministerie van Defensie onschadelijk gemaakt.