JULIANADORP - De halve finale van Nederland schooldammen voor basisscholen was een daverend succes. In een betoverend Scholen aan Zee in Julianadorp - dat voor de gelegenheid was omgedoopt in de grootste damschijf van Nederland - kwamen de jonge kinderen binnen wandelen en slaakten kreten als "Wow, dit is groot!" of "Mama, kijk dan, kijk dan!". De grote open ruimte met de ronde wandelgang naar boven met een open dak is natuurlijk indrukwekkend en doet een beetje denken aan een arena en als dan de zon er zo mooi naar binnen schijnt, dan krijgt het iets magisch. Vooral omringd door bloemenvelden zover het oog reikt. Bijzonder!

De gladiatoren van de scholen kwamen van heinde en verre uit het land uit plaatsen zoals Molenaarsgraaf of Oud-Alblas, maar ook de lokale favorieten van De Rank, De Hofstee, De Dijk, De Fontein en De Kameleon waren maar wat trots dat ze hier aan konden meedoen. Er werden eigenlijk twee toernooien gespeeld: de welpen (t/m groep 6) speelden in de aula en de pupillen (groep 7/8) in het atrium en voor beiden gold: de beste 5 plaatsen zich voor het NK dat volgende maand zal worden gespeeld.

Bij de welpen streden 14 teams om deze kans en moesten in 10 ronden met elkaar de krachten meten. Geconcentreerd en met de meest kleurrijke schoolshirts aan kropen de 4 spelers per team achter het bord. "Prettige wedstrijd" hoorde je links en rechts, terwijl ze elkaar over de tafel de hand reikten. Sportiviteit was heel belangrijk op deze dag. Toen werd het muisstil en hoorde je alleen nog de schijven over het bord schuiven of het slaan op het bord. Na een tijdje werden de eerste spelers gefeliciteerd en werd degene die had verloren "goed gespeeld" toegefluisterd. De arbiters vulden de uitslagen in en er werd alweer een volgende ronde gepland. Tussendoor natuurlijk een beetje verdwalen in het gebouw, buiten wat voetballen, wat snoepen of drinken, nieuwe vriendjes maken of gewoon bij de andere wedstrijden kijken. Naarmate de dag vorderde werd het bovenin natuurlijk steeds spannender en kregen de meegebrachte supporters het ook steeds warmer. "Het zal erom spannen, want we moeten nu nog tegen nummer 1" verzuchtte een ouder, maar voor de kinderen was dat eigenlijk allemaal niet zo belangrijk want die hadden de dag van hun leven.

Bij de pupillen streden 16 teams om de tickets en hier werden serieuze partijen gespeeld met een klok. "Rustig blijven, niet teveel op de klok letten, blijven denken, geen race", probeerde een coach zijn spelers nog mee te geven. Maar achter het bord gelden andere wetten. De tegenstander werd bestudeerd, er werd gebluft en gepokerd, de handen werden geschud en de wedstrijd kon beginnen. Het drukken op de klok voegde een extra dimensie toe aan wat al zo spannend was. De arbiters hielden alles nauwlettend in de gaten, want soms werd het enorm spannend en was het voor de medespelers of anderen heel lastig om zich niet met partijen te bemoeien. Maar ook hier: eerlijk en sportief spel had de boventoon. Na 8 ronden daalde het stof in de arena neer en kon de einduitslag worden opgemaakt.

De prijzen werden uitgereikt door de voorzitter van de KNDB, Frans de Jonge. Bij zowel de welpen als de pupilen trokken de spelers van de Bron uit Molenaarsgraaf aan het langste eind en konden met de beker naar huis rijden. Maar de andere geplaatsen hebben laten zien niet veel voor hen onder te doen en zullen in de finale proberen het podium een andere kleur te geven. Van de scholen uit Den Helder is alleen De Kameleon met een tweede plaats bij de pupillen door naar de finale, maar de anderen zullen blijven oefenen en volgend jaar nog sterker terugkomen.


Welpen:
https://toernooibase.kndb.nl/opvraag/standen.php?taal=&kl=28&Id=45921&jr=23&afko=28&r=

Pupillen:
https://toernooibase.kndb.nl/opvraag/standen.php?taal=&kl=27&Id=45920&jr=23&afko=27&r=