DEN HELDER - Dinsdagochtend 28 augustus weet School 7 of zij zich winnaar mag noemen van de Public Library of the Year Award 2018. Dit is een internationale prijs waarmee nieuwe en vernieuwende bibliotheken worden bekroond. De uitslag wordt bekend gemaakt in Kuala Lumpur tijdens het congres van The International Federation of Library Associations (IFLA).

Nog niet eerder werd een Nederlandse bibliotheek genomineerd voor deze prijs. De Helderse bibliotheek presenteert zich tijdens het congres in Kuala Lumpur met een kort filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=wIs9_XSRBVE. De uitslag wordt dinsdagochtend tussen half 6 en 6 uur Nederlandse tijd (!) verwacht en is live te volgen op de Facebookpagina van de bibliotheek: https://www.facebook.com/KopGroepBibliotheken

Belangrijke schakel
School 7 is een belangrijke schakel in de stadsvernieuwing van Den Helder. Woningstichting realiseerde de nieuwe bibliotheek, die nu een verbinding vormt tussen het stadscentrum en de haven. Het markante gebouw is ontworpen door architect Evelien van Veen en interieurarchitect Marcel van de Veer tekende voor de inrichting. De Helderse School 7 opende in april 2016 haar deuren voor het publiek en werd een jaar later uitgeroepen tot de ‘beste bibliotheek van Nederland’. Nu volgt dus internationale erkenning. Naast de Helderse bibliotheek zijn ook de Austin Central Library in de VS, bibliotheek Villa-Lobos Park in Brazilië, de Noorse openbare bibliotheek Deichman Biblo Toyen en de openbare bibliotheek van Tampine in Singapore genomineerd voor deze prijs.

Vakjury
Een vakjury beoordeelt de kandidaten op verschillende punten, waaronder de lokale verankering, de architectuur en het interieur, nieuwe digitale ontwikkelingen, duurzaamheid van het gebouw en de wensen en behoeften van de gebruikers. De deelnemende bibliotheken moeten tussen 2015 en 2017 zijn opgeleverd. Het gaat om nieuwbouw of gerenoveerde gebouwen die daarvoor nog geen dienst deden als bibliotheek. De Dokk1 bibliotheek in Aarhus, Denemarken was de laatste winnaar van deze prijs (2016).