DEN HELDER - De film van de Helderse filmmaker Robin Tijdeman is genomineerd voor beste Nederlandse kinderfilm op het Cinekid festival.

Zul je net zien: probeer je net het laatste beetje soep op te lepelen, kukel je pardoes in de pan in en beland je in een heel nieuw universum. Het overkomt Joep in de film: Joep in de tomatensoep.

Mijn grootse doel bij het maken van deze film was kinderen te inspireren om op ontdekking te gaan en nieuwe dingen uit te proberen. Om vies te worden en om te gaan knutselen. iPad die kan ook wel even zonder jou.

Als maker vind ik het leuk om nieuwe werelden te scheppen die de regels van de echte wereld breken. Deze film heb ik veel gespeeld met schaal. Wat voor Joep eerst heel klein is kan later opeens gigantisch zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld 3 verschillende pannen gebruikt: de kleinste 10 centimeter hoog en de grootste wel 2,5 meter en gevuld met 1200 liter ‘’soep’’. We hebben alle sets helemaal zelf gemaakt, soms zelfs met spullen we bij het afval vonden. Een echte keuken is ook maar zaai. Onze keuken stond helemaal in het teken van de film.

Het was heel leuk om met Levi (speelt Joep) te werken. Het plan was eerst om een volwassen jongen te casten maar na een aantal tests was ik eruit: Het moet een kind worden! Met het hele team zijn wij gaan zoeken en rondvragen. Tot we Levi tegenkwamen. Levi had nog nooit professioneel geacteerd maar was heel gedreven. Je gaf hem één aanwijzing en hij speelde de hele scene uit.

Joep in de tomatensoep is te zien tijdens Cinekid in Amsterdam als onderdeel van het ’Smullen maar! (8+)’ programma, dat plaatsvindt op zaterdag 15 oktober 2022.