DEN HELDER - Toen Oksana een jaartje geleden de Oekraïne verliet, wist ze dat dat een grote verandering met zich mee zou brengen in haar leven. Maar nooit had zij kunnen bedenken dat haar toekomst zo’n drastische en dramatische wending zou nemen.

Ze werkte in het kraamziekenhuis en wilde haar vak uiteindelijk ook in Nederland uitoefenen. Maar om dat te kunnen moet je wel eerst die moeilijke Nederlandse taal onder de knie hebben. Ze nam Nederlandse les bij iemand die toevallig ook vrijwilligster is in het Hospice Zorg aan Zee. Het leek de lerares een goed idee om Oksana praktische ervaring te laten opdoen met de taal en haar tegelijkertijd kennis te laten maken met de zorg in Nederland. Dat idee werd aan de leiding voorgelegd en Oksana was van harte welkom.

Na die vreselijke inval en de vlucht van vele landgenoten hoorde zij van haar oud- collega’s dat er ernstige tekorten ontstonden op de kraamafdeling. Het Hospice besloot om meteen een spoedactie te organiseren. Er werd een lijst opgesteld van dingen waaraan men behoefte had en de meer dan honderd vrijwilligers om die in te zamelen.

De Lionsclub reageerde spontaan en bood aan een behoorlijk deel van de brandstofkosten voor hun rekening te nemen. Een vrijwilligster bood haar garagebox aan voor de tijdelijke opslag. De opbrengst bestond uit zeventig verhuisdozen vol met verband, zalf, voeding, babykleertjes enz. De lading is in het weekend naar de Oekraïense grens gereden en daar overgeladen. De vrijwilligers van het Hospice, die zo toegewijd en liefdevol zorgbieden aan mensen aan het eind van hun leven, kwamen nu razendsnel in actie voor mensen aan het prille begin van het leven.