DEN HELDER - Op 24 mei en 8 juni verzorgt de Helderse Historische Vereniging in samenwerking met KopGroep Bibliotheken een lezing in School 7 over het alledaagse leven van de Duitse bezetter in Den Helder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ab van de Walle heeft voor de herdenkingsmaand een selectie gemaakt van foto’s van Duitsers op meer of minder bekende Helderse plekken.

Duitsers in Den Helder
Iedereen kent de verschrikkelijke verhalen en beelden van de meer dan 250 bombardementen op Den Helder. Vijf jaar lang vielen er bommen uit Engelse en Nederlandse vliegtuigen. Den Helder was immers een belangrijk steunpunt voor de Duitsers geworden. In deze presentatie komen weinig door bommen getroffen of afgebroken huizen voor, maar wel het leven van alledag van de bezetter. Duitse troepen kwamen veelal kort naar Den Helder en werden dan weer overgeplaatst of vertrokken snel naar zee.

Foto’s en negatieven uit oorlogstijd
Uit de nalatenschap van M. Zegel-Verfaille zijn meer dan 1200 foto’s van Duitsers in de oorlogstijd aan de Helderse Historische Vereniging geschonken. Het zijn foto’s en negatieven uit de indertijd zo bekende fotozaak van Zegel in de Koningstraat. Nooit opgehaald; vergeten, overgeplaatst of gesneuveld? Het waarom is onbekend. De foto’s van onder andere de familie Verfaille en Han Zegel, aangevuld met foto’s uit de beeldbank van de HHV en Traditiekamer De Kooy, laten een andere kant van de oorlog zien.

Kaartverkoop
Deze lezing wordt op twee momenten gegeven in School 7. De lezing op 24 mei start om 14:00. De lezing op 8 juni begint om 19:30. Kaarten zijn voor €4,50 te koop via www.kopgroepbibliotheken.nl.