NOORDKOP - “Na een val op straat werd ik steeds banger om alleen naar buiten te gaan. Dankzij de cursus In Balans heb ik weer zelfvertrouwen.” Mooie woorden van een 77-jarige deelnemer aan de valpreventiecursus In Balans. Omdat Team Sportservice weet hoe belangrijk het is om ook op oudere leeftijd je spieren in conditie te houden, verzorgt de organisatie een training van dertien weken. Deze start dinsdag 27 september.

Rina Blondeau van Team Sportservice legt uit hoe de cursus eruitziet. “We hebben contact gezocht met Sisters in Shape. Zij doen oefeningen met de deelnemers, nemen tests af en geven informatie over bewegen en evenwicht. De oefeningen zijn gebaseerd op tai chi, een bewegingsleer met aandacht voor balans, contact met de grond en lichaamsgewichtverplaatsing. Naast deze twintig lessen in tien weken zijn er nog drie theorielessen.”

Steviger in je schoenen
Het gaat dus niet om val breken, maar om juist in balans te blijven en steviger op de been te blijven. Je ontwikkelt sterkere beenspieren en verbetert het evenwichtsgevoel. Zodat je letterlijk steviger in je schoenen staat en bovendien werkt aan een betere conditie.

Duidelijk cursusboek voor thuis
De professioneel opgeleide docenten van Sisters in Shape begeleiden iedere deelnemer op zijn eigen niveau. “Er hoort ook een cursusboek bij. Daarin staan alle oefeningen duidelijk beschreven en deze worden met foto’s ondersteund. Zo kan iedere deelnemer thuis blijven oefenen en ook naderhand nog eens terugkijken en de oefeningen herhalen”, licht Sanne Melching van Sisters in Shape toe.

Aanmelden

De trainingen zijn bij Sisters in Shape aan de Witte Paal 353, de theorie is in de Univé-winkel aan de Hoep in Schagen. De drie theorielessen starten dinsdag 27 september en duren van 15.00 tot 16.30 uur. De eerste praktijkles is dinsdag 18 oktober van 15.00 tot 16.00 uur, de tweede op vrijdag van 10.30 tot 11.30 uur. Elke week zijn er twee trainingen, op dinsdag en vrijdag. Aansluitend drinken de deelnemers eventueel nog een kop koffie of thee.

Vergoeding mogelijk

In Balans is een valpreventiecursus die ondersteund wordt door onder andere Univé Schagen, de gemeente Schagen en Omring. De kosten zijn 119.95 euro, inclusief naslagwerk. Wie aanvullend verzekerd is bij Univé krijgt de kosten vergoed.

Meer weten of aanmelden? Bel 0224–214774 of stuur een mail naar Rina Blondeau: rblondeau@teamsportservice.nl.