DEN HELDER - Waar enkele schaatsliefhebbers in Ankeveen vanochtend met veel moed het ijs op gingen, kunnen ze daar in Den Helder alleen maar van dromen. Het ijs is daar nog niet dik genoeg.

"De dikste maat is 3,5 centimeter. Dat is nog te weinig, maar het ijs ziet er wel ontzettend mooi uit. Mooier kan eigenlijk niet", zegt de ijsmeester tegen NH Nieuws.

Het heeft volgens de ijsmeester 5 graden gevroren in de stad. Dat was genoeg voor één centimeter extra. "Als er neerslag komt, is het uit. We kunnen niet het ijs op om te vegen met een machine. Er kan überhaupt nog niemand op staan."

De temperaturen fluctueren enorm in de regio. "We zitten nu net boven de nul graden en we zitten hier op het puntje van Noord-Holland rondom zeewater. Dat is voor ons funest. We kunnen alleen maar dromen van -8."

De ijsmeester hoopt dat het doorzet. "Een beetje sneeuw kan het ijs wel hebben als het dik genoeg is. We hebben bovendien handvegers."

In Kolhorn wordt ook volop geduimd. De ijsbaan van Kolhorn Vooruit was één van de eerste banen in de regio die onder water stond. "We hebben nu 3 centimeter ijs. Natuurlijk nog veel te weinig", vertelt Guda Knijn. Ze is niet blij met de aangekondigde sneeuw, maar toch hoopvol. "Het is nog geen maart, dus het kan nog alle kanten op."