DEN HELDER - 1750 leerlingen van middelbare scholen in de Kop van Noord-Holland ontdekken op 8 en 9 februari misschien wel hun toekomstige beroep. Tijdens het Beroepenevent van Op Kop in de Dukdalf in Den Helder maken zij namelijk kennis met verschillende organisaties uit de regio die allerlei beroepen presenteren aan de hand van aantrekkelijke activiteiten. Zo helpt Op Kop jongeren met het maken van een beroepskeuze.


Op deze twee dagen bezoeken alle derdejaarsleerlingen van het Regius College en Vonk in Schagen, RSG Wiringherlant in Wieringerwerf, Scholen aan Zee en De Pijler in Den Helder, OSG de Hogeberg op Texel het evenement. Voor alle opleidingsniveaus is er een interessant beroep te vinden op een van de vijf beroepenpleinen. Die pleinen tonen beroepen die aansluiten bij de sectoren waar Op Kop zich op richt: agribusiness, techniek, horeca en recreatie en zorg en welzijn. Daarnaast is er nog een dienstenplein, waar beroepen te vinden zijn die niet direct aansluiten bij deze sectoren.

Twee jaar geleden is Op Kop begonnen met het opzetten van een loopbaanoriëntatieprogramma voor de middelbare scholen, om een betere verbinding te leggen tussen organisaties uit de regio en de scholen. In samenwerking met de scholen is vervolgens het Beroepenevenement ontstaan.

‘Vorig jaar zou de eerste editie plaatsvinden, maar dat werd vanwege de toen geldende coronamaatregelen geannuleerd’, vertelt wethouder Maarten Versluis van Hollands Kroon. ‘Als bestuurlijk trekker van het thema arbeidsmarkt en onderwijs ben ik blij dat het dit jaar wel door kan gaan. Met het Beroepenevenement willen we op een laagdrempelige manier laten zien aan jongeren in de regio dat je in de Kop ontzettend veel leuke beroepen kunt uitoefenen bij unieke organisaties. Het is bovendien een win-winsituatie: je werkt aan de bekendheid van werkgevers in de Kop, maar helpt ook leerlingen met het vinden van een toekomstig beroep. En mogelijk hier in de regio. Dat is voor ons als overheid van groot belang, om de lokale en regionale economie draaiende te houden. Daarom investeren we in een thema als arbeidsmarkt en onderwijs.’

Feestelijke opening

Woensdag 8 februari wordt het Beroepenevent voor de aanwezige leerlingen om 8:30 uur feestelijk geopend door de wethouders van de vier Kopgemeentes en de directieleden van de aangesloten scholen.

Geïnteresseerden

Speciaal voor ouders/verzorgers of andere geïnteresseerden is het Beroepenevent op donderdag 9 februari van 16:30 – 19:00 uur te bezoeken. Ouders/verzorgers kunnen op dat moment zelf in contact komen met de diverse organisaties en meer te weten komen over de beroepen en mogelijkheden in de Kopregio. Daarnaast is er de mogelijkheid om kennis te maken met opleidingsinstituten.

Over Op Kop

Op Kop is een initiatief van de vier Kopgemeenten en de provincie Noord-Holland met als doel om de kansen op het gebied van werken en leren in de Kop onder de aandacht te brengen zowel binnen als buiten de regio. Het initiatief is in 2020 gelanceerd als onderdeel van het toenmalige investeringsprogramma De Kop Werkt! En is nu ondergebracht in de regionale samenwerkingsagenda 'Samen op Kop'. Het Beroepenevent is onderdeel van het Op Kop loopbaanoriëntatieprogramma. Het programma bestaat naast het evenement onder meer uit een beroepenmagazine, sectorgames en maken van bedrijfsfilmpjes. Met onze competentiekaarten kunnen ze ook onderzoeken welke kwaliteiten ze zelf hebben. Meer informatie hierover via www.opkop.nl/lob