DEN HELDER - Op vrijdag 28 augustus 9:30 uur gaat Humberto Tan in gesprek met een aantal hooggeplaatste medewerkers van de Koninklijke Marine. In 2019 had Tan al eerder een gesprek met commandant Rob Kramer over de marine en er werd afgesproken elkaar nogmaals te spreken in 2021, aan het einde van het commando van de admiraal. Geen van beide heren had toen ooit kunnen voorzien wat er zich dit jaar zou gaan afspelen.

Voor NHNEXT reden genoeg om beide heren aan tafel te vragen. Deze keer staat het tonen van leiderschap tijdens de coronacrisis centraal. Daarnaast is dit het eerste interview met Commandant Vroegop over de impact op hem en zijn bemanning toen 17 bemanningsleden besmet bleken te zijn met het coronavirus aan boord van onderzeeboot Zr. Ms. Dolfijn.

Enorme uitdaging
Net als bij veel andere instanties heeft het coronavirus een enorme impact op de Koninklijke Marine. Ook voor de marine geldt ‘werk zoveel als mogelijk thuis’, met als richtlijn 80 procent thuis en 20 op het werk (80-20 regel). Maar er zijn diverse werkzaamheden, met name in de materiele instandhouding en in het operationele domein (gedurende inzet maar ook gedurende het oefenen, trainen en opleiden) waar dat niet altijd mogelijk is. En dat vraagt aanpassingsvermogen van zowel de organisatie als van het personeel.

Commandant Rob Kramer, “Als militair dien je om te kunnen gaan met een snel veranderende omgeving. ‘Adapt and overcome’ zit in ons DNA”.

Want naast dat de organisatie een verantwoordelijkheid heeft naar zijn personeel toe, hebben ze dat ook naar de samenleving. Als er behoefte is aan inzet of ondersteuning dan dienen ze er klaar voor te zijn, dan is het wachten op ‘de druk op knop.’ Dit wanneer ons grondgebied moet worden beschermd, maar ook tijdens bijvoorbeeld een noodtoestand veroorzaakt door de coronacrisis. Ook hierbij ondersteunt de marine. Zo is bijvoorbeeld het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman ingezet in het Caribisch gebied ter ondersteuning van de lokale autoriteiten in de strijd tegen het coronavirus. Tan gaat tijdens het gesprek onder meer in op de dilemma’s die dit met zich meebrengt.

Leiderschap in crisistijd
Op verzoek van de redactie van NHNEXT vindt het gesprek met de Koninklijke Marine plaats. NHNEXT is een lokaal ondernemersplatform in Noord-Holland Noord. Thema van de interviews met het marine personeel op 28 augustus is ‘Leiderschap in crisistijd’.

NHNEXT uitzending rondom de Koninklijke Marine en het coronavirus
Het programma wordt vrijdag 28 augustus om 9:30 uur live uitgezonden via www.nhnext.nl/corona-marine. Daarna blijft de uitzending op de website te zien. Tijdens het live interview is het voor kijkers mogelijk te reageren op de inhoud van het programma. Ook voor pers is het op deze wijze mogelijk vragen te stellen (bij een te groot aantal vragen kunnen wellicht niet alle vragen aan bod komen).