DEN HELDER - Maak kennis met de onterecht onbekende pionier van de moderne kunst: Hilma af Klint. Kunsthistoricus Krzyzstof Dobrowolski-Onclin van Bureau Boeiend belicht op woensdagavond 15 november om 19.30 uur in School 7 haar leven, haar ideeën en haar individuele beeldentaal vol vorm- en kleursymboliek in een boeiende kunstlezing.


Zweedse kunstenares

De adellijke Hilma af Klint werd geboren in 1862, genoot een academische opleiding in de diergeneeskunde en was van jongs af aan geïnteresseerd in spiritualiteit. Ze nam deel aan seances en ontwikkelde een religie waar zij een grootse tempel voor ontwierp. De tempel is nooit van de tekentafel gekomen, maar de schilderijen die er hadden moeten komen te hangen, zijn er nog.

In deze lezing wordt onder meer haar abstracte werk besproken, dat zij maakte ver voordat kunstenaars als Kandinsky, Malevitsj of Mondriaan abstract gingen werken. Ook vertelt de spreker waarom af Klint zo lang onbekend en zelfs vergeten is geweest. Wie haar oeuvre in levende lijve wil bewonderen, kan dit najaar terecht in het Kunstmuseum in Den Haag.

Een kaartje voor de lezing kost € 7,50. In de pauze is er gratis koffie of thee. Kaarten zijn te koop via www.kopgroepbibliotheken.nl.