DEN HELDER - Dit jaar wordt het levendige Fortenfestival voor de derde maal gehouden op zondag 15 september 2019 tussen 10:00 en 18:00 tijdens het Open Monumenten Weekend op Fort Kijkduin te Huisduinen.


Het thema dit jaar? Landrotten en Zeebonken, Schatten en Schavuiten! Door het gehele fort zijn er vrolijke schavuiten van Figurantengroep OuderwetZ te vinden; ze knallen met laserguns, zwaarden en pistolen. Maar, er is ook zwaarder geschut te vinden; de Bataafse soldaten schieten met hun musketten terwijl de Franse soldaten zelfs een echt kanon afvuren.


Zien hoe professionals met elkaar zwaardvechten? Dat kan! Tijdens Fortenfestival houden de stoere zwaardvechters een toernooi. Deze sport heet HMB ofwel ‘Historical Medieval Battle’. Alle deelnemers nemen het tegen elkaar op waarna op basis van de totaal gescoorde punten de winnaar in verschillende categorieën wordt benoemd. Ook is het mogelijk om vragen te stellen aan de vechters.

Speciaal voor de energieke bezoekers staat er een pirateneiland springkussen op het binnenplein. Even bijkomen kan bij de piratenbar, hier kun je een gratis suikerspin halen, een snoepje eten of lekker wat limonade drinken. Maar misschien marcheren er ook wel hele enge soldaten door het fort heen. Durf jij met ze te praten? Of lijkt het je leuker om het spelletje ‘verover de vlag’ in de duinen te spelen met laserguns?! In diezelfde duinen is er ook een piratenschat te vinden, mét gouden munten! Ga op stap met twee woeste piraten die de schatkaart gekaapt hebben en vind de schat! Iets rustiger aan doen kan ook, bij de piratenbar worden leuke workshops gehouden.

Natuurlijk is er ook livemuziek; de gezellige lieden van accordeongroep Blikker Balgen lopen al spelend door het hele fort. Ook is er de hulp ingeroepen van een échte piratenband: Plunder! Ze komen uit Leeuwarden en spelen swingende piratennummers waar goed op gedanst kan worden. Even lekker zitten is mogelijk in de droge gracht waar diverse foodtrucks zich verzameld hebben.

Naast piraten en soldaten is er zelfs een heuse vuurvreter aanwezig. Dit magische verhaal bevat veel gevaarlijke stunts, echt een spectaculaire show! Na deze act is er ook nog een fantastische zeebonkenvoorstelling van Figurantengroep Ouderwetz in de trouwzaal van het fort. Wat zou daar gaan gebeuren?
Aan alle bezoekers, jong en oud, wordt opgeroepen; trek je mooiste piratenoutfit aan! Je kunt ook geschminkt worden op het Fortenfestival.

Voor deze dag geldt een gereduceerd entree van €5, p.p. Kinderen van 3 jaar en jonger zijn gratis. Ook het een combi-bezoek aan het Atlantikwall Centrum vandaag? Dat kan deze zondag vanwege Open Monumenten Dag voor slechts €10,-. Tickets zijn online te koop via de website van Fort Kijkduin Huisduinen of bij de kassa op het Fortenfestival zelf. Het tijdschema verschijnt t.z.t. op de website www.fortkijkduin.nl en op social media.

Fortenfestival
Zondag 15 september 2019
10:00 – 18:00 uur

Entree:
€5,00 p.p.
Kinderen 0-3 jaar gratis
Combinatieticket met Atlantikwall Centrum €10,00