DEN HELDER - In samenwerking met KopGroep Bibliotheken organiseert de Helderse Historische Vereniging op 16 april in School 7 een lezing van burgemeester Jan de Boer over zijn boek 'Van boerenknecht tot president'. In het boek koppelt hij de familiegeschiedenis van Martin van Buren, de achtste president van de Verenigde Staten en van Nederlandse afkomst, aan de geschiedenis van zowel de Republiek der Verenigde Nederlanden als de Verenigde Staten.

Van boerenknecht tot president Boerenzoon Cornelis Maessen wordt in 1606 geboren in het graafschap Buren, midden in de Betuwe en tijdens een roerige periode van onze geschiedenis. De Republiek is in oorlog en het graafschap ligt in het frontgebied. Plunderingen en overstromingen zijn aan de orde van de dag, met ziekte en armoede tot gevolg. Cornelis komt als economisch vluchteling in Amsterdam terecht en tekent een contract als boerenknecht in Amerika. Daar wordt hij de stamvader van de Van Buren familie. Exact tweehonderd jaar nadat Maessen vaste voet op Amerikaanse bodem zet wordt zijn nazaat Martin van Buren in 1837 de president van de Verenigde Staten.

Het boek van De Boer volgt de twee hoofdpersonen en de boeiende tijd waarin zij leefden. Tijdens de lezing komt ook de ontstaansgeschiedenis van de Republiek der Verenigde Nederlanden en de Verenigde Staten uitgebreid aan bod.
Jan de Boer is burgemeester van Den Helder sinds maart 2021.

Kaartverkoop
De lezing start op 16 april om 14:00. Kaarten kosten €4,50 per stuk en zijn te koop op www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie in School 7.