DENHELDER - Woensdagavond 15 mei geeft Marc Roth in School 7 een inkijkje in ‘werelds meest gesloten samenleving': Noord-Korea. Zijn verhaal wordt verrijkt met afbeeldingen, korte videoclips en ander beeldmateriaal dat nog maar weinig mensen gezien hebben. Ook komen zijn eigen ervaringen als bezoeker aan bod. Met zijn reisorganisatie ‘Roth Spark Travel’ organiseert hij reizen naar Noord-Korea. Een groot gedeelte van dit land kan nog altijd niet bezocht worden.

De plekken, plaatsen en dingen die in deze lezing getoond worden maken het land trots. Een bezoeker mag weliswaar niet alleen de straat op en wordt altijd begeleid door twee gidsen en een chauffeur, maar zeker als een reiziger alleen of met een kleine groep reist zijn er soms wel mogelijkheden om ‘buiten de gebaande paden’ te gaan.

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en het uithangbord van het land, transformeert zich de laatste jaren tot een ‘socialistische sprookjesstad’ in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dit is ook te zien op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enige toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime. Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt dus voortdurend de vraag op: wat is waar en wat is de werkelijkheid?

Documentaires
Voorafgaand aan deze lezing wordt in School 7 een drietal documentaires vertoond van de Britse documentairemakers Daniel Gordon en Nicholas Bonner. Woensdagmiddag 8 mei staat ‘The Game of Their Lives’ op het programma, donderdagmiddag 9 mei ‘A State of Mind’ en vrijdagmiddag 10 mei ‘Crossing the Line’. De documentaires zijn in het Engels ondertiteld, de toegang is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Lezing over Noord-Korea in School 7, Keizersgracht 94 in Den Helder, woensdag 15 mei aanvang 19.30 uur, toegang 5 euro inclusief koffie/thee. Aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie. Documentaires op woensdag 8 mei, donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei, aanvang 14.00 uur in School 7, toegang gratis en aanmelden niet nodig.